Antena 3 CNN Externe Surse: SUA doreşte să păzească arsenalul nuclear pakistanez

Surse: SUA doreşte să păzească arsenalul nuclear pakistanez

Surse: SUA doreşte să păzească arsenalul nuclear pakistanez
Sursa foto: pakistan nuclear
12 Noi 2009   •   03:42

Armata Pakistanului susţine că arsenalul său nuclear este bine protejat şi a respins informaţiile că ar negocia în secret cu SUA pentru a permite specialiştilor americani să ofere securitate suplimentară în cazul unei crize.
Generalul Tariq Majid, şeful statelor majore reunite, arăta că informaţiile despre "înţelegerile cu SUA" sunt absurde. "Nici nu se pune problema de a împărţi sau de a permite unui persoane străine, entitate sau stat, orice fel de acces la informaţii sensibile despre activele noastre nucleare," arăta acesta.
Comentariile sale vin după publicarea unui articol în The New Yorker în care se arăta că îngrijorarea administraţiei Obama despre situaţia din Pakistan a convins Washington că trebuie făcute mai multe pentru a proteja arsenalul acestui stat, aliat important în regiune.
Articolul menţionează că ameninţarea ar veni din partea elementelor islamiste din cadrul armatei şi serviciilor de informaţii, dar şi din partea militanţilor. Este citat un fost oficial din serviciile de informaţii: "pakistanezii ne-au oferit o perspectivă virtuală asupra numărului de focase, unele din locaţii şi sistemul de comandă şi control. Avem planurile de securitate, pe care le putem amplifica în caz de ameniţări de securitate."
Arsenalul Pakistanului este estimat la 80-100 focoase nucleare. În decursul acestui an, s-a relatat că unităţi legate de programul nuclear ar fi fost atacate de trei ori.
Pakistan a respins informaţiile. În plus, secretarul american de stat, Hillary Clinton, arăta că SUA ?are încredere în guvernul pakistanez şi controlul militar asupra armelor nucleare." De la atacurile de la 11 septembrie, SUA a ajutat mult Pakistanul pentru a-şi proteja arsenalul. Acum doi ani s-a relatat că Washington a cheltuit 100 milioane de dolari pentru amplificarea securităţii şi a controlului celor ce lucrează cu armele nucleare.
Washington a negat că ar dori să controleze arsenalul nuclear.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close