Antena 3 CNN Externe "Talibanul", la un pas să îşi vadă visul cu ochii. "Vom scrie istorie. Europa va mai avea încă un stat pe hartă"

"Talibanul", la un pas să îşi vadă visul cu ochii. "Vom scrie istorie. Europa va mai avea încă un stat pe hartă"

"Talibanul", la un pas să îşi vadă visul cu ochii. "Vom scrie istorie. Europa va mai avea încă un stat pe hartă"
de O.P.    |    27 Noi 2012   •   09:09

Sunt mai aproape ca niciodată să îşi îndeplinească acest vis, iar acum speră să nu facă vreo greşeală pe ultima sută de metri, care să le fie fatală. Oriol Pujol, secretarul general al Cataloniei - Convergència Democràtica de Catalunya, a oferit un interviu pentru publicaţia franceză Le Figaro.

Supranumit "talibanul", datorită luptelor sale pentru obţinerea independenţei provinciei, acesta susţine că nu a mai fost niciodată atât de aproape de a vedea speranţa şi visul său materializându-se.



Le Figaro
: Care va fi drumul de urmat pentru Catalonia?

Oriol Pujol: A doua zi după alegeri vom vorbi cu celelalte partide pentru a stabili cum va fi formulată întrebarea pentru referendum şi pentru a fixa cadrul unor negocieri cu guvernul spaniol. Dacă negocierile nu vor avea niciun rezultat, atunci vom pune în aplicare planul 2 - vom stabili o lege catalană pentru a pune la cale un referendum. Dacă guvernul spaniol se va pune de-a curmezişul acestei legi, atunci vom apela la alte instrumente legale internaţionale.

Le Figaro: Doriţi organizarea unui referendum cu orice preţ?

Oriol Pujol: Da, vom organiza un referendum în orice caz. Rămâne o ultimă posibilitate: să convocăm alegeri în cadrul cărora singura propunere a partidelor naţionaliste să fie crearea unui nou stat în mijlocul UE.

Le Figaro: Pentru că independenţa a fost principala problemă tratată în ultima perioadă la voi, nu trebuie să scăpăm din vedere imaginea de ansamblu. Cu toate că s-a promis îmbunătăţirea statisticilor privind şomajul, acesta a crescut cu 25%....

Oriol Pujol: După doi ani de guvernare, bilanţul privind şomajul este unul negativ. Dar în momentul în care am venit la putere nu cunoşteam situaţia, ne gândeam că este una rea, dar nu ştiam proporţiile şi dimensiunile acestei situaţii....

În finalul interviului, Oriol Pujol s-a declarat optimist şi ferm că Europa va mai avea încă un stat pe hartă, iar Catalonia se va rupe de Spania.




×
Subiecte în articol: independenta Catalonia
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close