The Economist: Casarea contractului Mistral

de G.S.    |    18 Mai 2015   •   09:40
The Economist: Casarea contractului Mistral Foto: Agerpres/Xinhua
Franţa încearcă să găsească metode de a anula o comandă de două portelicoptere de tip Mistral către marina rusă. 
 
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a făcut tot ce i-a stat în putere să scape de grija acestui contract prin deplasări externe. 
 
Acesta s-a deplasat până în Cuba, la Fidel Castro, spre deliciul stângii franceze. Săptămâna trecută s-a deplasat în Golful Persic, pentru a vinde avioane de vânătoare. 
 
Dar a rămas un element de politică externă care pare încă să îi dea mari bătăi de cap preşedintelui francez - un contract în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru două portelicoptere de tip Mistral către Rusia. 
 
Franţa a suspendat anul trecut, pe o perioadă nedeterminată, livrarea primului dintre cele două bastimente de proiecţie şi comandament (BPC) de tip Mistral comandate de Moscova în 2011, din cauza conflictului din Ucraina. 
 
Franţa pare să fie pe punctul de a suspenda de tot contractul, conform presei ruse, citată de The Economist
 
Încă nu există comentarii oficiale pe această temă, dar oficialii francezi depun eforturi mari, în culise, pentru a găsi o cale de ieşire din acest contract. 
 
Luna trecută, preşedintele Hollande a lăsat să se înţeleagă acest lucru, chiar după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Petro Poroshenko. 
 
"Furnizarea de portelicoptere Mistral nu este posibilă în acest context", a declarat acesta. 
 

x close