Antena 3 CNN Externe Topirea calotelor glaciare este inevitabilă

Topirea calotelor glaciare este inevitabilă

Topirea calotelor glaciare este inevitabilă
21 Feb 2007   •   22:32

Topirea calotelor glaciare şi creşterea nivelului oceanului planetar sunt nişte fenomene inevitabile provocate de încălzirea globală, iar comunitatea ştiinţifică se pregăteşte de informarea guvernelor lumii asupra consecinţelor acestor fenomene. Noile studii asupra Groenlandei şi Antarcticii indică faptul că există o probabilitate de 50% de topire a unei părţi însemnate a calotelor glaciare ce ar provoca o creştere a nivelului oceanului planetar cu patru până la şase metri. O astfel de creştere a nivelului apelor va produce ''schimbări dramatice în zonele de coastă şi va duce la inundarea zonelor joase de uscat''.

Pentru a preîntâmpina aceste catastrofe este necesar ca guvernele să intervină cu planuri foarte costisitoare de strămutare a milioanelor de oameni care trăiesc în zone de coastă şi sunt expuşi acestui pericol. Procesul de topire al calotelor glaciare de la poli poate dura câteva secole, dar accentuarea fenomenului de încălzire globală în urma emisiilor în atmosferă de gaze cu efect de seră nu face decât să accelereze acest proces.

Zone geografice cum sunt insulele Maldive sau state întregi precum Olanda sau Bangladesh care au un relief ce predomină în zone joase, precum şi marile metropole de pe coastă, fie că este vorba de New York, Londra sau Tokyo şi Hong Kong vor fi inundate putând chiar să dispară de pe hartă.

Rompres

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când vine căldura și scăpăm de ploi
x close