Antena 3 CNN Externe Traian Băsescu, cetăţean de onoare al satului Ţiganca din Republica Moldova (VIDEO)

Traian Băsescu, cetăţean de onoare al satului Ţiganca din Republica Moldova (VIDEO)

Traian Băsescu, cetăţean de onoare al satului Ţiganca din Republica Moldova (VIDEO)
28 Ian 2010   •   17:07

Traian Băsescu a devenit cetăţean de onoare al satului Ţiganca din Republica Moldova. Preşedintele a primit distincţia cu ocazia vizitei la cimitirul de onoare românesc din satul Ţiganca, în judeţul Cahul. Şeful statului a fost însoţit de preşedintele interimar al Republicii Moldova. Cei doi au susţinut declaraţii la Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Haşdeu". Preşedintele român a mers şi la sediul viitorului Consulat al României din Cahul.

În prima parte a zilei, Traian Băsescu şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu au depus coroane de flori la Cimitirul românesc de la Ţiganca. Şeful statului român a fost primit de peste 500 de moldoveni care au scandat lozinci pro-româneşti. Traian Băsescu a fost declarat cetăţean de onoare al satului Ţiganca "pentru că a avut grijă de întreg neamul românesc".

La cimitir a fost oficiată şi o slujbă de pomenire. Apoi, cele două delegaţii au ţinut un moment de reculegere, au fost intonate imnurile de stat şi s-au tras salve de arme.

La ceremonie au fost prezenţi şi miniştrii Vasile Blaga, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Elena Udrea şi Cătălin Predoiu.

Cei doi oficiali au mers apoi la Universitatea "Bogdan Petriceicu Haşdeu". Aici, Traian Băsescu a vorbit despre modernizarea procesului de educaţie.

Traian Băsescu le-a vorbit tinerilor de la Universitatea din Cahul şi despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană pe care România o va susţine.

Preşedintele român a anunţat în prima zi a vizitei sale că va oferi un ajutor în valoare de o sută de milioane de euro pentru Republica Moldova. Bani care vor fi folosiţi pentru proiecte în educaţie şi dezvoltare locală.Traian Băsescu a mai precizat că micul trafic de frontieră va fi funcţional cel mai târziu la 30 martie şi le-a promis moldovenilor şi o agenţie naţională care să se ocupe exclusiv de acordarea cetăţeniei române.



Antena 3

×
Subiecte în articol: cetatean de onoare
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close