Antena 3 CNN Externe Transnistria. Cimitir românesc batjocorit

Transnistria. Cimitir românesc batjocorit

Transnistria. Cimitir românesc batjocorit
06 Feb 2007   •   09:40
EXCLUSIVUn cimitir românesc din Transnistria a fost ras de pe faţa pământului, la ordinul autorităţilor separatiste. Pe locul său va fi ridicat un monument al soldatului eliberator rus. Crucile au fost dărâmate, iar osemintele împrăştiate cu buldozerul. O ruşine, spune comunitatea românească.

Acum mai bine de 60 de ani, în cimitirul militar din Tighina au fost înmormântaţi soldaţii români care au căzut în bătăliile de pe Nistru, în cel de-al doilea război mondial. A scăpat neatins chiar şi în perioada regimului sovietic, însă zilele trecute a intrat în atenţia autorităţilor transnistrene.

Buldozerele şi-au făcut treaba ca la carte. Au distrus toate crucile, despre care separatiştii transnistreni au spus că le vor fărâmiţa şi folosi la construcţia de drumuri. Osemintele soldaţilor români au fost scoase din morminte, împrăştiate şi amestecate cu pământul. Profanarea a provocat furia românilor din zonă, însă nu au putut face nimic, mai ales că buldozerele au fost apărate de un număr mare de poliţişti.

Guvernul român s-a sesizat faţă de distrugerea cimitirului de la Tighina şi a cerut ambasadei de la Chişinău să solicite readucerea mormintelor la starea iniţială. Şansele ca demersul să aibă succes sunt însă incerte. Separatiştii transnistreni au făcut deja planurile pentru construirea, la primăvară, a monumentului soldatului eliberator rus.

Observator

×
Parteneri
România, la doar un procent distanţă de înghețarea pensiilor
x close