Antena 3 CNN Externe Turcia blochează accesul Israelului la summitul NATO. Ce a nemulţumit guvernul de la Ankara

Turcia blochează accesul Israelului la summitul NATO. Ce a nemulţumit guvernul de la Ankara

Turcia blochează accesul Israelului la summitul NATO. Ce a nemulţumit guvernul de la Ankara
Sursa foto: Foto: nato.int
de M.Z.    |    24 Apr 2012   •   08:36

Turcia a refuzat participarea Israelului la următorul summit al NATO, pentru că această ţară nu şi-a prezentat scuzele pentru moartea unor cetăţeni turci în 2010, în urma unui atac israelian împotriva unei flotile care avea ca destinaţie Fâşia Gaza, potrivit unui oficial turc citat de AFP.

"Nu ne-am dat acordul cu privire la acest subiect", a declarat acest responsabil aflat sub anonimat, amintind că "NATO este o alianţă din care Israelul nu face parte".

Summitul Alianţei urmează să aibă loc în perioada 20-21 mai la Chicago, în Statele Unite.

Totuşi, Israelul speră să poată participa la summit în cadrul unui program de cooperare cu Alianţa Atlantică, Dialogul mediteranean.

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, a spus că "problemele bilaterale nu trebuie aduse în cadrul Alianţei", menţionând că "Turcia nu poate considera un stat care a ucis cetăţeni turci în ape internaţionale ca fiind un partener".

Turcia, condusă de un guvern islamic-conservator care susţine cu ardoare cauza palestiniană, are relaţii tensionate cu Israelul după ce un commando israelian a ucis nouă turci care încercau să treacă de blocada către Fâşia Gaza la bordul unui feribot turc, Mavi Marmara, în mai 2010 în ape internaţionale.

×
Subiecte în articol: turcia Israel summit NATO turci morti
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close