Antena 3 CNN Externe TVA zero la mâncare și gaze, taxe scăzute pe carburanți, măsurile radicale pentru oprirea crizei prețurilor, în Polonia

TVA zero la mâncare și gaze, taxe scăzute pe carburanți, măsurile radicale pentru oprirea crizei prețurilor, în Polonia

Lupta împotriva inflației aduce măsuri radicale, precum TVA zero la mâncare și gaze și reducerea taxelor la carburanți, în Polonia.

TVA zero la mâncare și gaze, taxe scăzute pe carburanți, măsurile radicale pentru oprirea crizei prețurilor, în Polonia
Sursa foto: Getty Images/ Karen Ducey
de Cerasela Stafie    |    11 Ian 2022   •   18:06

Măsurile, dintre care mai multe au fost anunțate anterior, includ o reducere la zero a TVA-ului la produsele alimentare de bază, la gazele naturale și la îngrășămintele folosite în agricultură, reduceri drastice ale TVA-ului la combustibil, de la 23% la 8%, dar și scăderi ale taxelor la încălzire și electricitate.

Polonia a fost lovită de criza energetică din Europa, care a început anul trecut, când ridicarea restricțiilor COVID-19 a impus cereri uriașe pentru stocurile epuizate de gaze naturale. În luna decembrie a anului trecut, țara a înregistrat o inflație anuală de 8,6%, cea mai mare creștere din ultimele două decenii.

Creșterea rapidă a prețurilor a afectat bugetele gospodăriilor, aducând și bătăi de cap pentru guvern. Autoritățile poloneze și-au construit popularitatea în mare măsură pe creșterea nivelului de trai al polonezilor, prin beneficii sociale generoase, scrie Reuters.

”(Programul) este menit să lase cât mai mulți bani în portofelele polonezilor”, a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă. Premierul a spus că măsurile anti-inflație vor costa bugetul 15-20 de miliarde de zloți (3,74-4,99 miliarde de dolari).

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close