Antena 3 CNN Externe U.E. vrea o ?carte albastră? pentru imigranţi

U.E. vrea o ?carte albastră? pentru imigranţi

U.E. vrea o ?carte albastră? pentru imigranţi
23 Feb 2007   •   09:48

Comisia Europeană pledează pentru crearea în Uniunea Europeană a unui nou permis de şedere, o ?carte albastră? care să se inspire din ?cartea verde? americană, pentru a-i atrage pe cei mai calificaţi imigranţi.

?Acest document le-ar permite titularilor să se deplaseze prin întreaga Uniune. Astăzi, dacă o multinaţională doreşte să deplaseze un inginer venit dintr-o terţă ţară de la Roma la Bruxelles, trebuie să reia procedurile pentru viză, permis de şedere, permis de muncă?, a declarat Comisarul European pentru Justiţie, Libertate şi Securitate, Franco Frattini, care intenţionează să propună o directivă în septembrie.

Comisia speră astfel să-şi amelioreze poziţia în contextul concurenţei feroce dintre ţările industrializate. Potrivit Bruxelles, jumătate dintre imigranţii originari din ţările mediteraneene din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, titulari ai unei diplome universitare, se află în Canada şi SUA, în timp ce în Europa se află peste 87% dintre cei care nu au studii superioare.

Mai multe ţări membre s-au angajat de câţiva ani să promoveze o imigraţie selectivă. De exemplu, Marea Britanie trebuie să instaureze anul acesta un sistem de puncte pentru a-i selecţiona pe imigranţi. De asemenea, Franţa a adoptat anul trecut o lege privind crearea unei carte de ?competenţe şi talente? pentru a-i atrage pe străinii cel mai bine pregătiţi şi pe artiştii şi sportivii de un înalt nivel.

Rompres

×
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close