Antena 3 CNN Externe Ucraina. Criza politică ia amploare

Ucraina. Criza politică ia amploare

Ucraina. Criza politică ia amploare
25 Mai 2007   •   09:13

Conflictul dintre susţinătorii preşedintelui Viktor Iuşcenko şi cei ai premierului Viktor Ianukovici ia amploare. Aliaţii premierului ucrainean Viktor Ianukovici au preluat, vineri, controlul unor clădiri importante din centrul capitalei şi au promis organizarea unei manifestaţii de proporţii, agravând disputa cu preşedintele proocidental Viktor Iuşcenko.

Ministrul ucrainian al Internelor a anunţat că decretul prezidenţial prin care Viktor Iuşcenko a preluat, vineri, controlul asupra forţelor speciale nu este constituţional, lăsând astfel să se înţeleagă că nu îl va respecta, conform AFP. Aceeaşi poziţie a fost exprimată şi de premierul Ianukovici. Iuşcenko luase decizia cu scopul de a evita şi neutraliza ameninţările la adresa intereselor naţionale ale ţării.

Capitala Ucrainei a devenit, joi seara, scena unor proteste de amploare, după ce liderul de la Kiev a luat decizia de a-l demite pe procurorul general, susţinut de premier. Zeci de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi de Ministerul de Interne în faţa clădirii procuraturii, în semn de sfidare a gestului făcut de preşedintele ucrainean.

Procurorul general Sviatoslav Pişkun este un colaborator apropiat al premierului Ucrainei, rivalul politic al preşedintelui, care luna trecută, a dizolvat şi Parlamentul. Pişkun fost demis de mai multe ori în ultimele luni şi de fiecare dată Curtea Constituţională l-a repus în funcţie. De data aceasta, Viktor Iuşcenko l-a înlăturat pe Pişkun invocând cumulul de funcţii, de procuror general şi de parlamentar, contrar Constituţiei.

Iniţial, Pişkun a părut să se supună deciziei preşedintelui. Situaţia a degenerat însă. Mai mulţi parlamentari şi poliţişti loiali procurorului general au încercat să ocupe sediul procuraturii. Ei au spart toate uşile în drum spre biroul oficialului demis.

Iuşcenko a acuzat forţele de ordine că au încălcat legea şi a vorbit chiar despre o tentativă de lovitură de stat. Liderul de la Kiev l-a acuzat pe ministrul de Interne, Vasili Tsushko, loial premierului Ianukovici, că a ordonat asediul trupelor în clădirea procuraturii.

Fosta republică sovietică se află într-o criză politică de proporţii încă de luna trecută, când Iuşcenko a ordonat dizolvarea parlamentului şi a cerut organizarea de alegeri anticipate, în încercarea de a-l împiedica pe Ianukovici să preia puterea.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close