Antena 3 CNN Externe Ucraina mărește livrările de cereale către porturile de la Marea Neagră. Anunțul unui înalt oficial al căilor ferate ucrainene

Ucraina mărește livrările de cereale către porturile de la Marea Neagră. Anunțul unui înalt oficial al căilor ferate ucrainene

Numărul vagoanelor care se îndreaptă spre porturile din regiunea ucraineană Odesa a continuat să crească, în ultima săptămână, datorită succesului coridorului alternativ de exporturi de la Marea Neagră, a declarat un înalt oficial al căilor ferate.

Ucraina mărește livrările de cereale către porturile de la Marea Neagră. Anunțul unui înalt oficial al căilor ferate ucrainene
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    10 Noi 2023   •   09:14

Valeriy Tkachov, director adjunct al departamentului comercial al Căilor Ferate ucrainene, a declarat, pe Facebook, că, în ultima săptămână, numărul vagoanelor de cereale care se îndreaptă spre porturile din regiunea Odesa a crescut cu peste 26%, ajungând la 5.341 de la 4.227, relatează Reuters.

El a spus că până la 970 de vagoane erau descărcate în fiecare zi în porturi.

Cu o săptămână înainte, numărul vagoanelor a crescut cu aproximativ 50%.

Citește și: Război în Ucraina, ziua 625. Zelenski vede numirea lui Bogdan Aurescu drept o victorie împotriva Rusiei

În august, Ucraina a lansat un "coridor umanitar" pentru navele către piețele africane și asiatice, pentru a încerca să ocolească o blocadă în Marea Neagră, după ce Rusia a renunțat la un acord care garanta exporturile maritime ale Kievului în timpul războiului.

Ulterior, un oficial agricol de rang înalt a declarat că ruta - care se întinde de-a lungul coastei sud-vestice a Ucrainei la Marea Neagră, în apele teritoriale românești și mai departe spre Turcia - va fi folosită și pentru transporturile de cereale.

Viceprim-ministrul Oleksandr Kubrakov a declarat joi că 91 de nave au exportat 3,3 milioane de tone de produse agricole și de metal de când coridorul a început să funcționeze în august.

Asociația de afaceri agricole UCAB a declarat luna aceasta că exporturile agricole de cereale ucrainene au crescut cu 15%, ajungând la 4,8 milioane de tone metrice în octombrie, datorită noului coridor.

Guvernul ucrainean se așteaptă la o recoltă de cereale și semințe oleaginoase de 79 de milioane de tone în 2023, cu un excedent exportabil în 2023/24 de aproximativ 50 de milioane de tone.

×
Subiecte în articol: Ucraina cereale porturi Marea Neagrã
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close