Antena 3 CNN Externe Ucraina. Negocieri preşedinte - premier

Ucraina. Negocieri preşedinte - premier

Ucraina. Negocieri preşedinte - premier
26 Mai 2007   •   11:47

Situaţie tot mai încordată în Ucraina. Negocierile preşedinte-premier au început cu câteva ore întârziere, după ce Preşedinţia anunţase amânarea lor. Este ultima informaţie, după ce sâmbătă dimineaţă ministrul de Interne declara, Agenţie France Presse, că preşedintele ar fi mobilizat mii de militari care să vină spre capitala ţării, Kiev. Ar fi fost vorba despre trupe ale ministerul de Interne, pe care preşedintele Iuşcenko şi le-a subordonat, vineri, printr-un decret. Ulterior, acelaşi ministru de Interne anunţa, prin purtătorul său de cuvânt, că militarii au fost blocaţi. Fără să spună nici unde, nici cum.

Vineri, preşedintele Iuşcenko a preluat prin decret prezidenţial, controlul direct asupra trupelor Ministerului de Interne, un act calificat drept anticonstituţional de către adversarul său politic, premierul Ianukovici, care l-a acuzat pe preşedinte că se pregăteşte să folosească forţa în lupta pentru supremaţie. Mai multe runde de negocieri au avut loc între cei doi, fără să rezolve însă nimic.

Ucraina se află într-o criză politică de proporţii încă de luna trecută, când Iuşcenko a dat un decret de dizolvare a Parlamentului şi a cerut organizarea de alegeri anticipate. Părea că cei doi au ajuns la un compromis, între timp, dar situaţia s-a agravat acum două zile când Iuşcenko l-a demis pe procurorul general al Ucrainei, un aliat al premierului. Criza politică de la Kiev a stârnit îngrijorarea cancelariilor occidentale, care se tem că una dintre cele două tabere ar putea recurge la forţă.

Antena 3

×
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close