Antena 3 CNN Externe Centrul orașului Chișinău, blocat de poliție la un protest al Opoziției | "Ucraina poate intra foarte ușor în Transnistria", spune Bogdan Chirieac

Centrul orașului Chișinău, blocat de poliție la un protest al Opoziției | "Ucraina poate intra foarte ușor în Transnistria", spune Bogdan Chirieac

Un nou protest a fost convocat împotriva guvernului de la Chișinău.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Feb 2023   •   14:16

Imagini difuzate de Antena 3 CNN arată cum mai multe persoane adunate în capitala Republicii Moldova agitau, marți, steaguri și strigau "Jos Guvernarea", "Jos dictatura" și "Jos Maia Sandu".

Această evoluție vine în contextul creșterii tensiunilor în republică, după semnalele lansate de Rusia privind o intervenție în Transnistria, în "apărarea" populației rusofone și a militarilor ruși staționați în regiunea separatistă.

Tot marți, autoritățile au blocat centrul Chișinăului, pe fondul protestelor anti-guvernamentale.

"Poliția municipală a închis centrul orașului Chișinău începând de marți dimineață și până pe 2 martie, la ora 18. Este interzisă circulația în centrul Chișinăului și pe străzile adiacente, atât pentru vehicule, cât și pentru persoane, pentru că ar urma să aibă loc vizita unei delegații oficiale.

Citește și: Radu Tudor: "Vladimir Putin pare disperat. Ne putem aștepta la diversiuni FSB în Transnistria" 

Tensiuni la Chișinău: scutierii au fost trimiși să deblocheze intrarea în capitala Republicii Moldova

Este interzisă și desfășurarea în zonă a întrunirilor. Totuși, mai multe persoane au reușit să ajungă în centrul capitalei și protestează la această oră. Cei care nu au mai reușit să ajungă la miting blochează intrarea în oraș prin artera din nordul Chișinăului.

Sunt tensiuni foarte mari acolo și au fost trimiși scutieri pentru a debloca circulația. Se pare că ieșirea din oraș a fost deblocată, dar, la ora aceasta, rămâne blocată banda de intrare dinspre Săuceni", a transmis jurnalistul Antena 3 CNN Claudiu Ștefan.

Pe acest fundal tensionat, Ministerul român al Apărării a avertizat asupra unei știri false care - pe baza unor imagini cu tehnică militară românească - încearcă să acrediteze ideea că forțele militare ale Bucureștiului se îndreaptă spre Republica Moldova.

Situația a fost comentată la Antena 3 CNN de analistul de politică externă Bogdan Chirieac.

"Este o operațiune de război hibrid a Rusiei împotriva Republicii Moldova, inclusiv această știre falsă, că armata României a intrat în Republica Moldova. Vor spune (rușii, n.r.) același lucru și despre armata Ucrainei - că a intrat în Transnistria.

Orice motiv e bun, câtă vreme servește intereselor criminale ale Kremlinului în acest moment. Militarii cred că nu au nicio surpriză. E, pur și simplu, o operațiune tipică de război hibrid. Că n-are nicio legătură cu realitatea... cu ce-i încurcă pe ei (pe ruși, n.r.) că n-are nicio legătură cu realitatea?

Bogdan Chirieac: "Nu se pune problema să intre Ucraina în Transnistria fără acordul aliaților"

Cu Ucraina (care a recunoscut că are trupe la granița cu Transnistria, n.r.) e altceva. Ei sunt în război și pot intra foarte ușor în Transnistria, fiind, oricum, mai bine echipați și antrenați decât ce există acum acolo, adică rămășițele Armatei a 14-a ruse. Dar nu se pune problema să intre acolo fără acordul NATO, fără 'o matură chibzuință'. Și nu este cazul de așa ceva. 

Deocamdată (Rusia) încearcă acest tip de război hibrid, pentru că război 'fierbinte' nu prea pot declanșa rușii în Republica Moldova. Altfel, l-ar fi declanșat. Dacă Moldova era în estul Ucrainei, era 'rezolvată' de mult.

Însă așa cum este plasată, la granița cu România, încearcă și ei să facă ce au de făcut. Opinia mea este că nu vor mai reuși, pentru că toată lumea se uită într-acolo", a spus la Antena 3 CNN analistul de politică externă Bogdan Chirieac.

Foto: imagine din Tiraspol, capitala așa-numitei republici separatiste transnistrene (stânga) și protest anti-guvernamental la Chișinău, marți, 28 februarie 2023 (dreapta)

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close