Antena 3 CNN Externe Ucraina avertizează că va considera ținte militare navele din Marea Neagră care navighează spre porturile controlate de Rusia

Ucraina avertizează că va considera ținte militare navele din Marea Neagră care navighează spre porturile controlate de Rusia

Ucraina a anunțat, joi, că va considera navele din Marea Neagră drept ținte, sub suspiciunea că transportă încărcături militare.

Ucraina avertizează că va considera ținte militare navele din Marea Neagră care navighează spre porturile controlate de Rusia
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iul 2023   •   17:19

Decizia intră în vigoare la miezul nopții de joi spre vineri și vine după un anunț similar făcut de Moscova cu o zi în urmă. 

Autoritățile ruse s-au suspendat, în data de 17 iulie, din acordul cerealier la Marea Neagră, care stabilea coridoare sigure de transport pentru vasele încărcate cu cereale ucrainene.

Practic, în prezent ambele părți în conflict spun că își rezervă dreptul de a deschide focul asupra vaselor din Marea Neagră.

Citește și: Rusia va lua la țintă orice navă care se îndreptă spre porturile Ucrainei la Marea Neagră

Anunțul Ministerului ucrainean al Apărării, în continuare:

"Federația Rusă a încălcat încă o dată în mod brutal dreptul universal la libera navigație pentru întreaga lume și subminează în mod deliberat securitatea alimentară, condamnând milioane de oameni la foamete.

Amenințând în mod deschis navele civile care transportă alimente din porturile ucrainene, lansând atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii civile din orașe pașnice, generând în mod deliberat o amenințare militară pe rutele comerciale, Kremlinul a transformat Marea Neagră într-o zonă periculoasă, în primul rând pentru navele rusești și pentru vasele care navighează spre porturile maritime ale Federației Ruse și spre porturile ucrainene de pe teritoriul aflat temporar sub ocupație rusă.

Responsabilitatea pentru toate riscurile revine în întregime conducerii ruse.

Ministerul ucrainean al Apărării:  "Soarta crucișătorului 'Moskva' dovedește că putem respinge agresiunea rusă pe mare"

Soarta crucișătorului 'Moskva' dovedește că forțele de apărare ale Ucrainei dispun de mijloacele necesare pentru a respinge agresiunea rusă pe mare.

Ministerul ucrainean al Apărării avertizează că, începând cu ora 00:00 a zilei de 21 iulie 2023, toate navele care se îndreaptă pe apele Mării Negre în direcția porturilor maritime ale Federației Ruse și a porturilor maritime ucrainene de pe teritoriul ocupat temporar de Rusia pot fi considerate ca transportând încărcături militare, cu toate riscurile asociate".

The Guardian remarcă similaritatea dintre comunicatele transmise de cele două părți la o zi distanță.

"În legătură cu încetarea inițiativei de la Marea Neagră (acordul cerealier din care Rusia s-a suspendat, n.r.) începând cu ora 00.00, ora Moscovei, la 20 iulie 2023, toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene la Marea Negră vor fi considerate ca fiind potențiali transportatori de încărcături militare.

În consecință, țările sub pavilionul cărora circulă aceste nave vor fi considerate implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev", a comunicat, miercuri seară, ministerul rus.

Foto: rachetă lansată de sistemul HIMARS

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close