Antena 3 CNN Externe UE. Card european pentru donatorii de organe

UE. Card european pentru donatorii de organe

UE. Card european pentru donatorii de organe
31 Mai 2007   •   10:22

Cetăţenii care sunt de acord să doneze organe pentru a salva alte vieţi ar putea avea în scurt timp, un card propriu. Este vorba despre un card european de donator, valabil pe tot teritoriul spaţiului comunitar. Metodă prin care procesul de identificare a potenţialilor donatori va fi mult mai rapid, iar cei care sunt pe listele de aşteptare pentru transplant vor putea fi ajutaţi în timp util.

Uniunea Europeană vrea sa introducă, în curând, un card european de donator de organe, valabil în toate ţările membre. Această acţiune este menită să promoveze donarea de organe, scrie BBC News.

Ideea cardului european de donator de organe aparţine comisarului european pentru Sănătate, Markos Kyprianou şi urmăreşte creşterea numărului de donatori de organe pentru transplant. Planul Comisiei Europene urmăreşte promovarea donării de organe şi stabilirea unor sisteme eficiente în acest sens. În acest fel, personalul medical va fi special pregătit pentru a identifica potenţialii donatori, aflaţi pe moarte.

Statisticile arată că majoritatea europenilor ar fi de acord să folosească un astfel de card de donator. Un sondaj de opinie al Comisiei Europene publicat recent arată că 81% dintre europeni agreează ideea. Ideea de a dona un organ are cei mai mulţi adepţi în Suedia - 81% - în timp numai 27% dintre românii chestionaţi s-au declarat de acord să doneze un organ pentru transplant.

Pe listele de aşteptare în ţările Uniunii Europene sunt înscrişi circa 40.000 de pacienţi care au nevoie de transplant. Zeci de oameni mor în fiecare zi aşteptând un posibil donator.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close