Antena 3 CNN Externe UE: Cei 15 cetăţeni britanici trebuie eliberaţi

UE: Cei 15 cetăţeni britanici trebuie eliberaţi

UE: Cei 15 cetăţeni britanici trebuie eliberaţi
31 Mar 2007   •   14:16

Uniunea Europeană a luat atitudine în cazul celor 15 marinari britanici arestaţi de autorităţile iraniene. Miniştrii de Externe din cadrul blocului comunitar au cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a prizonierilor, a căror capturare constituie o încălcare a dreptului internaţional. Apelul survine în contextul în care Teheranul a difuzat o înregistrare video cu unul dintre marinari, care mărturiseşte că echipajul se afla în apele iraniene, nu în cele ale Irakului. Este a treia mărturie de acest gen, după două scrisori atribuite singurei femei din echipaj.

În cadrul unei reuniuni la Bremen, şefii diplomaţiilor din cadrul Uniunii Europene şi-au exprimat sprijinul necondiţionat pentru Marea Britanie. Poziţia Uniunii Europene este clară. Cei 15 cetăţeni britanici trebuie eliberaţi imediat. De asemenea, miniştrii de Externe i-au cerut şefului diplomaţiei europene, Javier Solana, să prezinte regimului de la Teheran punctul de vedere al blocului comunitar.

Teheranul a cerut vineri Uniunii să rămână neutră şi a precizat că orice fel de declaraţii din partea oficialilor europeni nu reprezintă decât un amestec în afacerile sale interne. Postul de televiziune public iranian a difuzat un al doilea interviu cu unul dintre cei 15 marinari. Acesta a declarat că ''regretă profund că a intrat în apele iraniene'' şi şi-a cerut scuze pentru acest fapt.

Antena 3

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close