Antena 3 CNN Externe UE reduce trupele din Bosnia

UE reduce trupele din Bosnia

UE reduce trupele din Bosnia
28 Feb 2007   •   09:32

Ţările membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un proiect vizând reducerea efectivului trupelor pe care le-au desfăşurat în Bosnia cu mai mult de jumătate ca răspuns la ameliorarea stabilităţii în acest stat balcanic. Miniştrii afacerilor externe conveniseră încă din decembrie să reducă numărul soldaţilor UE angajaţi în Bosnia de la 6.000 la 2.500, însă amânaseră decizia definitivă până în această săptămână din cauza temerilor că o eventuală recrudescenţă a tensiunilor în Kosovo s-ar putea extinde şi în restul zonei.

Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă şi securitate comună, Javier Solana, a declarat luni că UE este ?mult mai destinsă cu privire la subiectul securităţii în Bosnia?. Astfel încât decizia miniştrilor a fost că numărul soldaţilor va fi redus progresiv pentru ca obiectivul fixat să fie atins la începutul lunii iunie.

Responsabili ai UE au precizat însă, sub acoperirea anonimatului, că aceste reduceri de trupe ar putea fi reexaminate dacă situaţia se va degrada în ţară. Reducerile propuse intră în cadrul unui proiect de pentru retragerea forţelor într-un anumit termen şi înlocuirea lor printr-o misiune civilă a UE.

Până atunci însă, potrivit planului de reorganizare a forţelor UE în Bosnia, cea mai mare parte a soldaţilor va fi concentrată în capitala ţării, Sarajevo, în restul teritoriului fiind menţinute doar nişte posturi de supraveghere şi o unitate de reacţie rapidă în măsură să intervină oriunde în Bosnia. Militarii UE vor continua să opereze sub mandatul ONU.

Miniştrii apărării din ţările membre ale UE urmează să discute - joi şi vineri, la Wiesbaden (Germania) - misiuni în Balcani, precum şi proiecte pentru o operaţiune în Afganistan.

Rompres

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close