'UE trebuie să fie mai dură cu România'

27 Apr 2007   •   22:36
'UE trebuie să fie mai dură cu România'
?Financial Times? - Marea Britanie şi Franta şi-au unit forţele, şi au cerut Comisiei Europene să adopte o poziţie mai dură faţă de corupţia "gravă" din România şi Bulgaria, scrie cotidianul britanic. Nici Suedia şi Olanda nu au stat deoparte şi şi-au exprimat temerile potrivit cărora Bruxelles-ul nu ia în serios promisiunea de a menţine presiunea asupra celor două noi state membre pentru desăvârşirea reformelor în justiţie.

Ambasadorii Marii Britanii, Franţei, Suediei şi Olandei au cerut o întâlnire cu Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, în care să-i solicite să viziteze cele două ţări pentru a analiza situaţia şi a se asigura de progresele facute.

Aceleaşi ţări au denunţat evaluarea publică făcută de comisarul Frattini privind progresele înregistrate, mai ales de către Bulgaria, susţinând că raportul său nu reflectă ceea ce un diplomat a numit o situaţie extrem de serioasă. "Credibilitatea extinderii este periclitată, deoarece dacă nu ne putem ocupa serios de această situaţie, concluzia va fi aceea că nu putem admite în UE astfel de ţări pe viitor", a spus diplomatul.

Mai mulţi membri UE au reclamat faptul că oficialii CE le-au cerut să nu fie foarte critici la adresa României şi Bulgariei, chiar dacă în privinţa bulgarilor nu a fost înregistrat niciun efort în condamnarea corupţiei la nivel înalt.

Antena3.ro

x close