Antena 3 CNN Externe Un cardinal printre turnători. Pedofilie, răutăţi, scandaluri, scoase la iveală de liderii catolici

Un cardinal printre turnători. Pedofilie, răutăţi, scandaluri, scoase la iveală de liderii catolici

Un cardinal printre turnători. Pedofilie, răutăţi, scandaluri, scoase la iveală de liderii catolici
Sursa foto: foto: Intact Images
28 Mai 2012   •   12:23

Printre informatorii de la originea scurgerilor de documente secrete de la Vatican se află şi un cardinal, care  l-ar fi controlat pe majordomul Papei Benedict a XVI-lea Paolo Gabriele, arestat miercuri, dar care ar fi doar un executant, scrie Mediafax.
   
Paolo Gabriele a fost arestat de Jandarmeria Vaticanului, care a găsit şi documente confidenţiale la domiciliul său, la aproximativ o lună după crearea unei comisii de anchetă însărcinată cu elucidarea cazului scurgerilor de informaţii care afectează micul stat începând din ianuarie.
   
O carte publicată în urmă cu opt zile în Italia conţine un număr fără precedent de documente confidenţiale ilustrând numeroase dezbateri interne, cum ar fi situaţia fiscală a Bisericii, sau unele scandaluri, ca cel de pedofilie, care afectează ordinul Legionarilor lui Cristos. Documentele nu aduc mari surprize, însă dezvăluie răutăţile şi ranchiunele dintre diverşi cardinali şi autorităţi, care se acuză reciproc şi se adresează Papei dându-i asigurări cu privire la loialitatea lor.
   
Unul dintre aceşti "turnători" anonimi apreciază că cel care se află la originea scurgerii orchestrate "acţionează în favoarea Papei". "Deoarece scopul informatorilor este să dezvăluie corupţia din Biserică în aceşti ultimi ani", motivează această sursă.  "Adevăraţii conducători sunt cardinalii. Iar apoi sunt episcopi, secretari şi peştii mici", adaugă el.
   
Între informatori "există cei care i se opun cardinalului secretar de stat Tarcisio Bertone, cei care cred că Benedict al XVI-lea este prea slab să conducă Biserica şi cei care cred că este momentul oportun pentru a avansa", afirmă aceeaşi sursă sub protecţia anonimatului.

Papa a fost foarte afectat de concedierea preşedintelui Băncii Vaticanului (IOR) Ettore Gotti Tedeschi, pe care îl apreciază mult. "A plâns", după care "s-a înfuriat şi a spus: adevărul va ieşi într-o bună zi la lumina zilei", ar fi spus Benedict al XVI-lea, potrivit acestei surse.
   
Gotti Tedeschi a fost concediat din cauza managementului neperformat, dar şi - potrivit unor surse informate - pentru că este suspectat că a difuzat în afara Vaticanului anumite documente privind IOR.
   
Experţi în probleme legate de Vatican au dezvăluit la sfârşitul săptămânii că majordomul, care s-a dovedit întotdeauna foarte ataşat de Papă, nu pare să fi fost în măsură să orchestreze singur toată această scurgere organizată de documente, intitulată "Vatileaks".

×
Subiecte în articol: pedofilie scandaluri Vatican Papa Benedict
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close