Antena 3 CNN Externe Unde îşi ascund averile bogaţii Rusiei. Practica a stârnit furia preşedintelui Putin

Unde îşi ascund averile bogaţii Rusiei. Practica a stârnit furia preşedintelui Putin

Unde îşi ascund averile bogaţii Rusiei. Practica a stârnit furia preşedintelui Putin
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    01 Mai 2013   •   15:12

Cei mai bogaţi 20 de oameni din Rusia, cu o avere totală de 227 miliarde de dolari, au recurs la holdinguri din afara ţării, pentru a-şi proteja afacerile de stat, dar şi de rivali.

"Entităţile offshore sunt principalele instrumente ale oamenilor de afaceri ruşi pentru protejarea activelor de autorităţi şi rivali", a declarat Valeri Tutikhin, avocat la firma John Tiner & Partners, din Geneva, specializată în administrarea averii, potrivit Bloomberg.

Spre exemplu, cel mai bogat om din Rusia, Alisher Usmanov, a transferat anul trecut controlul averii sale de 20 de miliarde de dolari unei companii holding din Insulele Virgine Britanice.

Un alt important om de afaceri rus, Viktor Vekselberg, administrează cea mai mare parte a averii sale de 14,8 miliarde de dolari prin Renova Holdings, înregistrat în Bahamas.

Vladimir Lisin deţine prin intermediul unui holding din Cipru, Fletcher Group Holdings, 85% din OAO Novolipetsk Steel, cel mai valorors producător de oţel din Rusia.

Mikhail Fridman îşi controlează activele din sectoarele bancar, telecom şi retail prin intermediul Alfa Group, cu sediul la Moscova, dar deţinut de CTF Holdings, cu sediul în Gibraltar.

Aceste practici au atras însă nemulţumirea preşedintelui Vladimir Putin.

Şeful statului rus a promis că va aduce înapoi în ţară o parte din bani şi a avertizat cu impunerea de taxe asupra averilor dobândite în anii '90 la preţuri incorecte.

Anul trecut, preşedintele a preluat controlul unui serviciu federal care are ca scop combaterea spălării banilor. Parlamentul rus a introdus o serie de amendamente pentru a întări controlul asupra tranzacţiilor financiare ale companiilor.

Miliardarii ruşi înfiinţează companii în Insulele Virgine Britanice datorită regimului legislativ mai favorabil decât cel din Rusia, în timp ce entităţile din Cipru le permit să profite de taxele mai reduse, în baza unui acord de evitare a dublei taxări, încheiat de Rusia cu Cipru în 1998.

Cipru limitează la 5% taxarea dividendelor plătite din Rusia şi permite transferuri de bani fără taxe către Insulele Virgine Britanice, afirmă avocaţi de la firme specializate în astfel de servicii pentru companii.



×
Subiecte în articol: averi
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close