Antena 3 CNN Externe Ungaria, Germania și Italia vor proteja spațiul aerian al statelor baltice

Ungaria, Germania și Italia vor proteja spațiul aerian al statelor baltice

Avioanele de vânătoare din Italia, Germania și Ungaria vor începe să protejeze spațiul aerian al țărilor baltice de la 1 august, în cadrul misiunii de patrulare aeriană a NATO.

Ungaria, Germania și Italia vor proteja spațiul aerian al statelor baltice
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    31 Iul 2022   •   12:48

Patru avioane de luptă JAS-39 maghiare și 80 de avioane militare cu sediul în orașul lituanian Siauliai vor fi implicate în protecția spațiului aerian.

Patru avioane germane Eurofighter vor îndeplini misiunea de la baza Ämari din Estonia. Lor li se vor alătura Eurofighters italieni de la Malbork din Polonia.

"Patrulele aeriene NATO sunt un exemplu clar al solidarităţii Alianţei. În timp ce securitatea Europei a fost schimbată fundamental de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, luptătorii NATO sunt gata să apere spaţiul aerian al Alianţei non-stop", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Din aprilie, spațiul aerian al țărilor baltice a fost patrulat de aviația din Belgia, Spania și Franța, iar în timpul verii de către forțele aeriene ale Republicii Cehe.

Din 2004, țările Alianței Nord-Atlantice au patrulat alternativ spațiul aerian al Estoniei, Letoniei și Lituaniei, deoarece țările nu au proprii luptători. După invadarea Ucrainei de către Rusia, NATO a intensificat patrulele cu avioane de luptă suplimentare.

Misiunile de patrulare aeriană NATO implică creșterea numărului de luptători în cazul în care aeronavele din apropierea spațiului aerian nu respectă planul de zbor și nu răspund la comenzile controlorului.

×
Subiecte în articol: NATO spatiu aerian Ungaria Germania Italia
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close