Antena 3 CNN Externe Ungaria: Uzina MAL îşi reia activitatea. Directorul, eliberat (VIDEO)

Ungaria: Uzina MAL îşi reia activitatea. Directorul, eliberat (VIDEO)

Ungaria: Uzina MAL îşi reia activitatea. Directorul, eliberat (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Video News
14 Oct 2010   •   18:22

Autorităţile din Ungaria au decis reluarea activităţii la uzina de alumină aflată la originea catastrofei ecologice de acum zece zile. Bilanţul deversării de deşeuri toxice a ajuns miercuri la nouă morţi, după decesul unui localnic în vârstă, grav rănit. Un judecător a ordonat eliberarea directorului uzinei, reţinut pentru neglijenţă în serviciu. La noi, lucrurile sunt ceva mai clare. Poluarea a trecut şi aproape că nu a lăsat nicio urmă.

Uzina MAL, care administrează rezervorul de deşeuri toxice, îşi va relua activitatea astăzi sau mâine, potrivit administratorului guvernamental. Acesta spune că situaţia sanitară din zonă este acum "sigură" şi că localnicii evacuaţi pot reveni la casele lor, protejate de un nou dig. Ecologiştii avertizează, însă, că noroiul uscat a răspândit în aer pulberi la fel de toxice.

Reprezentanţii uzinei susţin că au respectat toate normele de siguranţă. O fotografie aeriană din iunie pare, totuşi, să arate că din rezervor se scurgea, deja, noroi toxic. Presa ungară scrie că salariaţii uzinei ştiau de aceste scurgeri, dar fuseseră sfătuiţi "să-şi ţină gura" dacă nu vor să ajungă şomeri. Cu toate acestea, un judecător din Vesprem a stabilit că nu există probe împotriva directorului executiv, reţinut pentru neglijenţă în serviciu. Procuratura va face apel împotriva deciziei.

Iar dacă la ei lucrurile sunt încă neclare, de partea română autorităţile nu au nici cel mai mic motiv de îngrijorare. Valori absolut normale pentru apa Dunării. Cu toate că veştile sunt cât se poate de liniştitoare, specialiştii români  vor sta cu ochii pe fluviu şi vor continua să supravegheze parametrii biologici ai acestuia şi în următoarele zile.



Antena 3

×
Subiecte în articol: Ungaria uzina mal
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close