Antena 3 Externe Varşovia. Negocieri pentru scutul antirachetă

Varşovia. Negocieri pentru scutul antirachetă

25 Mai 2007   •   09:03
Varşovia. Negocieri pentru scutul antirachetă

La Varşovia au început negocierile oficiale între Statele Unite şi Polonia pe tema amplasării de elemente din scutul antirachetă pe teritoriul statului european. Şi aceasta în contextul în care ambele ţări încearcă în continuare să dea asigurări Rusiei că proiectul american nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Federaţiei.

Potrivit unor surse oficiale poloneze, cele două state sunt foarte aproape să încheie acordul de instalare a 10 rachete de interceptare pe teritoriul polonez, în cadrul proiectului de extindere a scutului antirachetă în Europa. Delegaţia americană condusă de secretarul adjunct pentru securitate internaţională şi neproliferare John Rood a sosit la Varşovia de la Praga, unde s-au purtat deja discuţii asupra amplasării unui radar ultraperformant pe teritoriul Cehiei.

La finalul negocierilor de la Varşovia, adjunctul ministrului polonez al Afacerilor Externe a apreciat că un acord asupra scutului antirachetă este posibil în toamnă.

Adjunctul secretarului american pentru securitate internaţională şi neproliferare, John Rood, s-a declarat "optimist" cu privire la desfăşurarea reuniunii. Discuţiile au avut loc la numai o zi după avertismentul lansat la Viena de preşedintele rus, Vladimir Putin, potrivit căruia scutul american antirachetă riscă să relanseze cursa înarmării.

Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close