Antena 3 CNN Externe Vehicule americane, "distruse" cu ranga și cu lovituri de picior înainte de a fi abandonate în Afganistan

Vehicule americane, "distruse" cu ranga și cu lovituri de picior înainte de a fi abandonate în Afganistan

Un individ înarmat cu o rangă încearcă să spargă parbrizul unui vehicul militar. Cadrul se schimbă și arată cum, în interiorul mașinii, un bărbat - posibil același din scena inițială - stă așezat pe scaunul șoferului și lovește cu piciorul echipamentul de bord aflat în zona locului din dreapta.

Vehicule americane, "distruse" cu ranga și cu lovituri de picior înainte de a fi abandonate în Afganistan
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    03 Sep 2021   •   16:04

Pentru că loviturile de picior nu par să fie foarte eficiente, operațiunea de distrugere a interiorului vehiculului continuă cu ranga.

Clipul se mută în exterior, unde o persoană în echipament militar, cu cască și echipament de vizare, sparge geamul lateral din spate al unui jeep.

Acest scurt material video a fost intens distribuit pe rețelele sociale și preluat inclusiv pe conturile de Twitter ale unor organizații mass-media cu explicația "soldați americani distrugând vehicule militare înainte de plecare".

Plecarea se referă, evident, la retragerea din Afganistan.

Imaginile nu sunt datate și nici locația nu este precizată.

Modul rudimentar de acțiune susține însă relatările conform cărora mai multe piese de echipament militar american, funcționale și utilizabile, au fost preluate de talibani și incluse în propriul arsenal.

Asta, în pofida asigurărilor date de oficialii SUA, conform cărora echipamentele și tehnica militară abandonată în procesul de retragere au fost "indisponibilizate" și nu vor mai putea fi folosite niciodată.

Trebuie precizat că unele dintre armele și vehiculele americane etalate de talibani în evenimente precum cel de la Kandahar au fost, probabil, capturate de la soldații afgani care s-au predat fără luptă.

Talibanii îi acuză pe americani că au distrus "bunuri naționale" ale afganilor

Dacă, pe baza dovezilor indirecte, eficacitatea procesului de distrugere a tehnicii militare abandonate de SUA în Afganistan poate fi pusă la îndoială, declarațiile liderilor talibani pe acest subiect sunt de natură să stârnească zâmbete.

Al Arabyia a relatat că militanții și-au exprimat furia în legătură cu operațiunile de "indisponibilizare" la care au recurs americanii, în special la Kabul.

"Ani de zile ne-au numit distrugători. Însă SUA au distrus în mod deliberat echipament militar, inclusiv elicoptere, vehicule și alte facilități. Acum vedeți cine sunt distrugătorii. Au distrus bunuri naționale afgane", a declarat Anas Haqqani, un reprezentat taliban, conform sursei citate.

Ce au distrus americanii la Kabul

Avioane și elicoptere militare se numără printre "bunurile naționale" scoase din uz de forțele SUA la Kabul. Evident, este vorba de unități de a căror furnizare și întreținere s-a ocupat tot armata americană, în cei 20 de ani de război din Afganistan.

Aeronavele abandonate la Kabul după indisponibilizare sunt elicoptere MD-530 utilizate pentru misiuni de recunoaștere și atac și avioane ușoare de atac A-29.

Costul estimativ al unui A-29 depășește 10 milioane de dolari.

Tot la Kabul au rămas 70 de vehicule echipate pentru a rezista exploziei minelor (MRAP), cu valoare estimată de 500.000 - 1.000.000 de dolari fiecare, 27 de vehicule de teren Humvee și o cantitate nespecificată de echipament defensiv de artilerie și echipamente anti-rachetă.

Există evidențe precise ale tehnicii de luptă în dotarea fostei armate guvernamentale afgane.

Conform datelor citate de BBC, în data de 30 iunie 2021 soldații afgani, care au cedat în cele mai multe cazuri ușor sau fără luptă în fața talibanilor, dispuneau de:

  • 43 de elicoptere MD-350
  • 33 de avioane de C-208/AC-208
  • 33 de elicoptere UH-60 Black Hawk
  • 23 de avioane ușoare de atac A-29
  • 32 de elicoptere Mi-17
  • 3 aparate C-130 Hercules

Sursa citată mai arată că, în intervalul decembrie 2017 - aprilie 2020 armata afgană a fost înzestrată de SUA cu cel puțin 3.600 de arme automate M4 și 2.500 de vehicule Humvee.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Foto galerie: imagini ilustrative cu elicopterele MD-350 și UH-60 Black Hawk, avionul A-29 și vehiculul militar de teren Humvee.

×
Subiecte în articol: ranga vehicule militare SUA Afganistan Kabul
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close