Antena 3 CNN Externe Viaţa primului preşedinte al Rusiei postsovietice

Viaţa primului preşedinte al Rusiei postsovietice

Viaţa primului preşedinte al Rusiei postsovietice
25 Apr 2007   •   11:50

Boris Elţîn intră în istorie ca primul preşedinte al Rusiei postsovietice. S-a născut la 1 februarie 1931 în oraşul Sverdolsk, astăzi Ecaterinburg. 30 de ani mai târziu a intrat în rândurile Partidului Comunist. Ironia sorţii a făcut ca, după alţi 30 de ani, în 1991, să contribuie esenţial la destrămarea Uniunii Sovietice şi la înlăturarea de la putere a comuniştilor.

Acesta e momentul când Boris Elţân s-a făcut cunoscut întregii lumi. Era august 1991, când căţărat pe un tanc, în faţa Casei Albe din Moscova, l-a salvat pe liderul sovietic Mihail Gorbaciov de lovitura de stat pusă la cale de aripa dură a comuniştilor. Devenit un adevărat erou pentru ruşi, Elţîn s-a transformat din salvator în rival pentru Mihail Gorbaciov. În fruntea unei ţări tot mai instabile, părintele Perestroikăi a demisionat, iar URSS s-a prăbuşit odată cu el.

Lider incontestabil al Rusiei post sovietice, Elţîn a considerat că democraţia şi economia de piaţă sunt singurele opţiuni ale ţării şi a câştigat respectul occidentalilor. În plan intern, nu a fost însă uşor. În toamna lui 1993, în timpul crizei constituţionale, a dat ordin tancurilor să ia cu asalt Parlamentul, atunci când sovietul suprem a vrut să-l înlăture de la putere. Terapia economică şoc la care Rusia a apelat în primii săi ani de mandat au dus la sărăcirea rapidă a populaţiei.

Şomajul a crescut alarmant, mafia şi corupţia au luat o amploare nemaiîntâlnită. Colapsul economic din 1997-1998 a adus zeci de milioane de ruşi în pragul disperării. Elţîn a privit neputincios cum armata rusă a suferit înfrângerile umilitoare în primul război cecen. În plan extern, a văzut cum Rusia a devenit o umbră palidă a defunctei Uniuni Sovietice, care şi-a pierdut influenţa.

Elţîn a câştigat un al doilea mandat în 1996, într-o campanie energică, care i-a zdruncinat însă grav sănătatea. Bolnav de inimă şi alcoolic, a suferit mai multe atacuri de cord, care l-au slăbit. Ţarul Boris a fost nevoit să renunţe, la exact 8 ani de la căderea Uniunii Sovietice.

Noul preşedinte al Rusiei a devenit Vladimir Putin, în timp ce Elţîn şi-a petrecut ultimii ani retras la vila sa de vacanţă, de lângă Moscova.

Antena 3

×
Parteneri
Alertă majoră: Drogul care omoară copiii a fost depistat în România
x close