Antena 3 CNN Externe Vladimir Voronin propune amnistia fiscală

Vladimir Voronin propune amnistia fiscală

Vladimir Voronin propune amnistia fiscală
11 Apr 2007   •   14:03

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a anunţat o serie de măsuri economice fără precedent, pe care le-a numit ?o revoluţie economică de sorginte liberală?. Printre aceste măsuri se numără decizia ca toate persoanele fizice sau juridice să declare capitalul de care dispun şi o amnistie fiscală ce va însemna nu numai ştergerea tuturor datoriilor firmelor, ci şi ridicarea sechestrelor. De asemenea, companiile nu vor mai plăti impozit pe profitul reinvestit. În schimb, pedepsele pentru evaziune fiscală se vor tripla.

Măsurile pe care le are în vedere şefului statului moldovean urmează să fie prezentate săptămâna viitoare Parlamentului de la Chişinău, însă unii analişti economici se declară sceptici în legătură cu acestea. ?Aceste propuneri sunt foarte radicale. Mi se pare chiar că discursul lui Voronin iese puţin din limitele şi angajamentele faţă de instituţiile financiare internaţionale, cum este FMI?, a declarat analistul economic Alexandr Opronenko. Potrivit acestuia cadrul instituţional necesar pentru ca reţetele liberale să funcţioneze bine lipseşte.

În opinia lui Opronenko, discursul lui Voronin vine pe fondul unui sistem economic ce suferă de probleme foarte serioase, deja de ordin sistemic. Mai mult, mişcarea preşedintelui ar putea fi de ordin electoral, spune analistul, adăugând că acest pas aparent bun ar putea avea un efect nedorit - o şi mai mare evaziune fiscală.

Rompres

×
Parteneri
Patrizia şi Bianca au fost găsite de autorităţi, în Italia
x close