Antena 3 CNN Externe WikiLeaks: Pentagonul monitorizează un poligon nuclear neprotejat din Kazahstan

WikiLeaks: Pentagonul monitorizează un poligon nuclear neprotejat din Kazahstan

WikiLeaks: Pentagonul monitorizează un poligon nuclear neprotejat din Kazahstan
Sursa foto: Foto: icanw.org
26 Ian 2011   •   22:58

Un poligon militar neprotejat din Kazahstan este monitorizat de Statele Unite, după ce acolo au rămas materiale nucleare, preponderent plutoniu, în urma unor teste efectuate în trecut de sovietici cu 500 de bombe atomice, relatează Mediafax, care citează documente oficiale publicate în ediţia online a Der Spiegel.

Avioane americane fără pilot monitorizează fostul poligon din nord-estul Kazahstanului. Această monitorizare este parte a unei operaţiuni secrete a Pentagonului.

Americanii se tem că teroriştii ar putea obţine şi folosi materiale nucleare din acest loc. Solul de acolo este atât de contaminat în anumite zone, încât un terorist poate săpa şi scoate destul material pentru construirea unei bombe radioactive.

Poligonul Semipalatinsk a fost în trecut principalul loc unde sovieticii testau arme nucleare. Pe 29 august 1949, acolo a explodat prima bombă nucleară, spectacol privit de localnicii care nu au fost avertizaţi de pericolul la care se expun. Au urmat apoi încă 506 bombe, care au fost testate la Semipalatinsk în timpul Războiului Rece. Zona Semipalatinsk a devenit cea mai contaminată din lume.

Potrivit unor documente diplomatice americane, obţinute de Wikileaks şi datând din 2009 şi 2010, experţii americani se tem că materialele nucleare de la Semipalatinsk ar putea încăpea pe mâinile teroriştilor.

"Dintre toate proiectele (...), cel mai dificil este cel clasificat de supraveghere a materialelor nucleare de la Semipalatinsk", scria Richard Hoagland, fostul ambasador american în Kazahstan, în ianuarie 2009 şi februarie 2010.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close