Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Ghidul pensiilor private: Ce trebuie să ştie moştenitorii unui participant la un fond de pensii private

Ghidul pensiilor private: Ce trebuie să ştie moştenitorii unui participant la un fond de pensii private

Dacă vă întrebați cu cât trebuie să contribuim lunar pentru sporirea veniturilor la pensia privată sau ce se întâmplă dacă nu mai putem plăti contribuția, trebuie să știți că există o serie de reglementări legale, precum numeroase beneficii pentru participanți, moștenitorii acestora, dar și pentru angajatori.

Ghidul pensiilor private: Ce trebuie să ştie moştenitorii unui participant la un fond de pensii private
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    11 Noi 2021   •   08:44

În cazul nefericit în care un participant la un fond de pensii administrat privat a decedat, suma acumulată în contul acestuia intră în masa succesorală a persoanei decedate, în condițiile legii. 

Suma din contul deținut de către participant la un fond de pensii revine moştenitorilor, aceştia având calitatea de beneficiari, precum și aceleași drepturi ca participantul pe care îl moștenesc. 

Dacă un participat încetează din viață înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite. 

În cadrul Pilonului II, beneficiarul are dreptul, după caz, la cumularea conturilor la un singur fond de pensii administrat privat, dacă are calitatea de participant la un alt fond de pensii administrat privat, iar dacă nu are calitatea de participant, are dreptul la contravaloarea activului personal net cuvenit, într-o singură plată sau plăți eșalonate, pe o perioadă de maximum cinci ani, la cerere. 

În cazul în care participantul a decedat:

- suma acumulată va fi plătită moștenitorului/moștenitorilor legali
- moștenitorii au calitatea de beneficiari și au aceleași drepturi ca participantul pe care îl moștenesc
Sursa: Autoritatea de Supraveghere Financiară

Ghidul pensiilor private din România

Ghidul pensiilor private din România este cea mai completă platformă de educație financiară. Aici poți găsi informații cu grad ridicat de utilitate, analize grafice, opinii și explicații pertinente de la experți în domeniu.

 

Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close