Antena 3 CNN High Tech Hacker-ul român care a spart serverele armatei americane a fost arestat la Iaşi

Hacker-ul român care a spart serverele armatei americane a fost arestat la Iaşi

Hacker-ul român care a spart serverele armatei americane a fost arestat la Iaşi
Sursa foto: hacker
19 Mar 2009   •   17:47

Un hacker din Iaşi a reuşit să spargă serverele celei mai puternice armate din lume. Tânărul de 23 de ani a pus pe jar autorităţile americane după ce a obţinut informaţii secrete ale Departamentului de Apărare al Statelor Unite. După mai bine de doi ani de căutări, hackerul a fost identificat şi reţinut.

Americanii au intrat în alertă încă din anul 2006, atunci când ieşeanul a reuşit să acceseze neautorizat serverele Departamentului de Apărare al Armatei S.U.A. Experţii americani susţin că Eduard Lucian Mândru, de 23 de ani a profitat de nişte breşe din sistemul de securitate şi a introdus un virus de tip "troian" pe unul dintre servere.

Astfel, el reuşea apoi să acceseze nestingherit o parte din baza de date a armatei americane şi avea chiar controlul asupra calculatoarelor infectate. În acest fel, el a reuşit să obţină acces la informaţii confidenţiale ale Departamentului de Aparare al Armatei S.U.A.

Investigaţia a fost îndelungată pentru că hackerul ieşean se conecta prin servere din Japonia, iar după ce reuşea să intre pe sistemele informatice americane îşi ştergea toate parolele de acces. Ofiţerii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate şi procurori D.I.I.C.O.T. Iaşi, coordonaţi de autorităţile americane, au descins la locuinţa tânărului când acesta încerca să şteargă toate datele de pe memoria calculatorului.
Potrivit IPJ Iaşi, până acum a fost calculat un prejudiciu de peste 35.000 de dolari, dar paguba va fi stabilită abia după finalizarea cercetărilor.

Hackerul a fost reţinut pentru o perioadă de 29 de zile şi este cercetat pentru ?Acces, fără drept, la un sistem informatic" şi ?Transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic", riscând până la 12 ani de închisoare.

Antena 3

×
Subiecte în articol: hacker roman
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close