Antena 3 CNN International News Trump, DeSantis și Haley dau primul test electoral în competiţia pentru nominalizarea de candidat prezidențial republican, în Iowa

Trump, DeSantis și Haley dau primul test electoral în competiţia pentru nominalizarea de candidat prezidențial republican, în Iowa

În luna noiembrie, americanii vor vota din nou pentru a decide cine va conduce țara în următorii patru ani.

Trump, DeSantis și Haley dau primul test electoral în competiţia pentru nominalizarea de candidat prezidențial republican, în Iowa
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Julia Nikhinson
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Ian 2024   •   10:08

Pe buletinele de vot din noiembrie, fiecare partid va avea un singur reprezentant, iar candidatul prezidențial este selectat, începând de astăzi, printr-o serie de alegeri primare organizate în fiecare stat.

Pe 15 ianuarie, republicanii din Iowa dau startul competiției interne - și al procesului electoral din 2024 - prin organizarea așa-numitelor caucusuri.

Un caucus este o reuniune de susținători sau de membri ai unui partid care desemnează un candidat sau decid asupra unor anumite politici.

În mod tradițional, Iowa este primul stat în care se organizează, la fiecare patru ani, o competiție de nominalizare prezidențială.

Procesul se desfășoară în mai multe etape:

  • Alegătorii participă la o adunare electorală, unde reprezentanții candidaților prezintă platforma acestora în scurte discursuri
  • Alegătorii își exprimă votul secret pe buletine
  • Voturile sunt numărate, înregistrate și trimise la organizația partidului din statul respectiv
  • În urma voturilor, se alocă proporțional delegații statali pentru fiecare candidat.

În Iowa, sunt 40 de delegați ai statului, alocați proporțional cu ponderea voturilor obținute de fiecare candidat republican.

Citește și: Iowa, primul stat în care Donald Trump își arată mușchii în fața celorlalți contracandidați republicani

Trebuie făcută diferența între un caucus - care este o adunare unde candidații își prezintă programul politic prin reprezentanți în fața alegătorilor - și alegerile primare, care înseamnă desemnarea respectivilor candidați prin vot.

În anumite state americane, este permis ca, pentru un candidat de partid în alegerile primare, să voteze orice alegător, indiferent de afilierea politică a acestuia.

În GALERIA FOTO următoare, candidații republicani care aspiră la nominalizarea prezidențială: Ron DeSantis, Nikki Haley și Donald Trump.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Alegerile din SUA încep în Iowa, dar rezultatul din acest stat nu reflectă, în general, situația la nivel național

Nu este însă cazul în Iowa, unde doar republicanii pot vota în caucus pentru un candidat republican. Vestea bună este că un cetățean se poate înscrie în partid pentru a vota chiar și în ziua alegerilor primare.

Iowa reprezintă primul test major al capacității unei campanii politice de a comunica cu alegătorii pe scena națională.

Însă, fiind un stat mic, rezultatele electorale din Iowa nu au prezis în mod consecvent cine va deveni, în cele din urmă, candidatul prezidențial al partidului.

Spre deosebire de republicani, democrații nu-și vor alege candidații prezidențiali pe 15 ianuarie, ci vor or începe, în acest sens, un vot prin corespondență, care se va încheia la 5 martie.

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close