Antena 3 CNN International News Încep alegerile primare în SUA, în super-anul electoral care decide noul lider de la Casa Albă | Iowa, primul stat în care Donald Trump își arată mușchii în fața celorlalți competitori

Încep alegerile primare în SUA, în super-anul electoral care decide noul lider de la Casa Albă | Iowa, primul stat în care Donald Trump își arată mușchii în fața celorlalți competitori

Alegerile primare din SUA iau startul astăzi, iar primul stat în care are loc acest proces este Iowa.

de Alina Anghel    |    15 Ian 2024   •   09:19

În alegerile primare, Partidul Democrat și Partidul Republican își vor desemna prin competiție internă candidatul care va reprezenta aceste formațiuni la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024.

La republicani, susținătorii candidaților determină numărul de delegați pe care îl primește fiecare competitor.

Democrații își aleg candidatul exclusiv prin corespondență, iar rezultatele vor fi anunțate pe 5 martie, de Super Tuesday.

Spre deosebire de votul dat de cetățeni în alte sisteme democratice, în SUA delegații și electorii din Colegiul Electoral sunt cei care decid președintele.

Populația nu este distribuită în mod egal în statele americane, iar scopul acestui sistem este ca statele mai puțin populate să nu fie ignorate în procesul electoral.

Alegerile primare din Iowa, indicator pentru poziția electorală a lui Donald Trump

Miza adunărilor electorale din Iowa este mare, dat fiind că marchează începutul oficial al procesului de nominalizare prezidențială.

De asemenea, alegerile din Iowa vor testa poziția dominantă a fostului președinte Donald Trump în rândul republicanilor și vor indica dacă altcineva poate avea vreo șansă să-i stea în cale.

Principalii candidați la nominalizarea republicană sunt: Donald Trump, fost președinte, Nikki Haley, fost guvernator de Carolina de Sud şi fost ambasador SUA la ONU, şi Ron DeSantis, guvernator de Florida.

Republicanii din Iowa votează pe ninsoare și ger

La ora locală 19 (ora trei dimineața a zilei de marți în România), republicanii se vor aduna în grupuri mici într-o locație din cartierele lor: cum ar fi o școală, o biserică sau o sală de sport.

Reprezentanții vor ține discursuri în numele candidaților favoriți. Sunt deschise aproximativ 1.700 de secții de votare în tot statul. Voturile sunt exprimate în mod secret iar rezultatele sunt centralizate și sunt anunțate atunci când numărătoarea este completă: de obicei, în câteva ore.

Nu este permisă participarea de la distanță. Competiția din Iowa este una închisă. Cu alte cuvinte, votul este deschis doar republicanilor înregistrați în Iowa.

Anul acesta, vremea este potrivnică procesului electoral în acest stat american, pentru că este ger şi a nins abundent, dar locuitorii din Iowa sunt obișnuiți cu vremea rea.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close