Antena 3 CNN International News China a găsit scuza perfectă pentru a livra arme Rusiei: "Și SUA vând arme în Taiwan"

China a găsit scuza perfectă pentru a livra arme Rusiei: "Și SUA vând arme în Taiwan"

Ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a replicat avertismentelor formulate de SUA împotriva unei eventuale decizii a Beijingului de a livra armament Moscovei în conflictul din Ucraina.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mar 2023   •   11:55

Ministrul (foto) a pus pe același plan orice posibil viitor sprijin militar al Chinei pentru Rusia cu vânzările de arme ale Statelor Unite către Taiwan, teritoriu insular revendicat de Beijing.

"De ce cer Statele Unite SUA Chinei să nu furnizeze arme Rusiei, în timp ce continuă să vândă arme Taiwanului?", a spus Qin Gang. El a reluat retorica oficială a statului comunist, care consideră Taiwanul drept "o problemă internă" a Chinei.

"Nicio altă țară nu are dreptul să intervină în ea", a continuat demnitarul. La fel ca și președintele chinez Xi Jinping, Qin Gang a refuzat să excludă recurgerea la forță în Taiwan.

El a insistat, pe de altă parte, asupra eforturilor "pacificatoare" ale Chinei în războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Citește șiOlaf Scholz, mesaj despre China, după ce s-a întâlnit cu Joe Biden: "Sunt relativ optimist"

"China nu a creat această criză. Nu este parte a crizei și nu a furnizat arme niciuneia dintre părțile în conflict. De ce oare dau vina pe China și amenință cu sancțiuni și presiuni împotriva Chinei? Este absolut inacceptabil.

Conflictele, sancțiunile și presiunile nu vor rezolva problema. Sunt necesare calmul, rațiunea și dialogul. Procesul de negociere a păcii ar trebui să înceapă cât mai curând posibil iar preocupările de securitate ale tuturor părților să fie respectate. Aceasta este calea corectă pentru a obține o securitate durabilă în Europa", a estimat ministrul chinez.

Ministru chinez: "Bunele relații între China și Rusia, esențiale într-o lume instabilă"

CNN notează că eforturile Beijingului de a se prezenta drept pacificator în războiul din Ucraina au fost subminate de refuzul a condamna invazia rusă și de sprijinul diplomatic și economic acordat Moscovei.

"China nu poate avea ambele variante atunci când vine vorba de agresiunea rusă în Ucraina. Nu poate înainta propuneri de pace, pe de o parte, în timp ce, pe de altă parte, alimentează, de fapt, focul pe care Rusia l-a pornit", a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Qin Gang a mai afirmat, marți, că "bunele relații" dintre Beijing și Moscova sunt "esențiale" într-o lume instabilă.

"Cu cât lumea devine mai instabilă, cu atât mai imperativ este ca China și Rusia să avanseze în mod constant în relațiile lor", a subliniat el în timpul unei conferințe de presă în care a prezentat politica externă a țării.

×
Subiecte în articol: China Rusia SUA Taiwan arme Qin Gang Antony Blinken
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close