Antena 3 CNN International News Noi fotografii din satelit dezvăluie planurile nucleare ale Chinei. În vestul țării se construiesc rapid 300 de silozuri pentru rachete balistice

Noi fotografii din satelit dezvăluie planurile nucleare ale Chinei. În vestul țării se construiesc rapid 300 de silozuri pentru rachete balistice

Avansul rapid al lucrărilor de construcție la trei câmpuri de silozuri pentru rachete din China pare să indice că Beijingul angajează eforturi și resurse considerabile în dezvoltarea capacităților sale nucleare, relatează CNN.

Noi fotografii din satelit dezvăluie planurile nucleare ale Chinei. În vestul țării se construiesc rapid 300 de silozuri pentru rachete balistice
Sursa foto: fas.org
de Adrian Iclozan    |    02 Noi 2021   •   18:25

Pe baza unor noi fotografii din satelit, experții Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS) - o organizație non-partizană de cercetări în domeniul securității - au stabilit că armata chineză a realizat "progrese semnificative" la facilitățile balistice din vestul țării.

Într-un raport difuzat marți de FAS, autorii Matt Korda și Hans M. Kristensen au arătat că "pentru China, este o acumulare" fără precedent de facilități nucleare într-o zonă situată în vestul țării.

Totuși, "câmpurile de silozuri pentru rachete sunt la ani de zile de momentul când vor fi complet operaționale"  și "rămâne de văzut" cum le va înarma și opera China, se spune în document.

Raportul de marți se adaugă altor dovezi referitoare la progresul rapid al Beijingului în plan militar, amintește CNN.

Primele dovezi cu noile silozuri pentru rachete nucleare ale Chinei au apărut în vară

Dezvoltarea unui prim câmp de silozuri balistice chinezești a fost anunțată în presa internațională la finele lunii iunie, tot pe baza unor imagini din satelit. 

Luna următoare, FAS semnala amenajarea unui al doilea câmp de silozuri iar Comandamentul Strategic al SUA posta pe Twitter:

 "Pentru a doua oară în două luni, publicul a descoperit ceea ce noi am tot spus despre amenințarea crescândă cu care se confruntă lumea și vălul de secretizare care acoperă această amenințare".

Amiralul Charles A. Richard, șeful Comandamentului Strategic american, declara în luna august că "suntem martorii unei breșe strategice a Chinei".

"Creșterea explozivă și modernizarea forțelor nucleare și convenționale chineze poate fi descrisă drept uluitoare. Și, ca să fiu sincer, 'uluitoare' s-ar putea să nu fie un cuvânt suficient de potrivit", a spus oficialul militar american.

300 de silozuri pentru rachete, fotografiate din satelit.

Imaginile obținute de companiile  Maxar Technologies și Planet Labs și analizate de FAS oferă unele dintre cele mai detaliate reprezentări de până în prezent ale celor trei câmpuri unde chinezii par să construiască aproximativ 300 de silozuri pentru rachete.

"Sunt remarcabile anvergura și viteza de construcție, care contrastează cu tot ce au făcut în trecut chinezii în materie de silozuri balistice", a precizat pentru CNN Hans M. Kristensen, unul dintre autorii raportului FAS.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

CNN, care menționează că a solicitat guvernului chinez un comentariu pe marginea raportului FAS, amintește că noile revelații vin în contextul în care Beijingul își întărește în mod semnificativ capacitățile militare.

SUA spun că forțele militare chineze au testat astă-vară o rachetă hipersonică, mișcare considerată drept "foarte îngrijorătoare"
de către președintele Comitetului Șefilor de Stat Major din armata americană, generalul Mark Milley.

Potrivit lui Milley, capabilitățile armatei chineze sunt mult mai ample decât acest test.

SUA, în același timp, au înregistrat un eșec într-o serie de teste hipersonice.

×
Subiecte în articol: China silozuri rachete nucleare FAS
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close