Antena 3 CNN International News China construiește al doilea câmp de silozuri pentru rachete nucleare. Ce arată fotografiile din satelit

China construiește al doilea câmp de silozuri pentru rachete nucleare. Ce arată fotografiile din satelit

China construiește un al doilea câmp de silozuri pentru rachete în zona deșertică din vestul țării iar experții spun că acest demers semnalează potențiala extindere a arsenalului nuclear al Beijingului, relatează CNN.

China construiește al doilea câmp de silozuri pentru rachete nucleare. Ce arată fotografiile din satelit
Sursa foto: cnn
de Adrian Iclozan    |    28 Iul 2021   •   10:34

Identificată pe baza imaginilor din satelit, noua bază de rachete din regiunea Xinjiang pare să conțină 110 silozuri, se arată într-un raport difuzat la începutul acestei săptămâni de Federația Oamenilor de Știință americani (FAS).

Acesta este cel de-al doilea câmp de silozuri pentru rachete balistice descoperit în iulie.

O primă astfel de facilitate este în construcție în provincia Gansu și include 120 de silozuri.

Cele două câmpuri cu rachete semnalează "cea mai importantă expansiune a arsenalului nuclear chinez consemnează vreodată", se spune în raportul FAS.

De la 20 la peste 200 de silozuri pentru rachete intercontinentale cu încărcătură nucleară

Timp de decenii, China a operat aproximativ 20 de silozuri pentru rachetele sale balistice intercontinentale propulsate cu combustibil lichid, numite DF-5.

În prezent, pare să construiască de 10 ori mai multe silozuri, aparent destinate noilor sale rachete DF-41, potrivit documentului FAS.

Presa chineză a respins anterior relatările privind silozurile din Gansu, susținând că este vorba, de fapt, de construcția unor turbine eoliene.

Oricum, această versiune nu a fost confirmată de Beijing.

Adam Ni, directorului Centrului pentru Politici Chineze din Canberra (Australia) susține că ultimele revelații referitoare la câmpurile de rachete reprezintă "dovada convingătoare a intenției Chinei de a-și spori semnificativ arsenalul nuclear, mai rapid decât au anticipat mulți analiști până acum".

Mai respectă China angajamentul minimei descurajări?

Rapiditatea cu care se materializează noile silozuri ridică suspiciuni în privința angajamentului asumat de Beijing încă de la detonarea primei sale bombe atomice în anii '60.

Potrivit acestui angajament, China își păstrează arsenalul nuclear la minimul necesar pentru descurajarea unui atac.

Angajamentul "minimei descurajări" a menținut numărul de arme nucleare chineze la un nivel relativ scăzut. 

Institutul Internațional din Stockholm pentru Studii în domeniul Păcii estimează la 350 numărul încărcăturilor nucleare de care dispune Beijingul.

Este o creștere semnificativă față de cele 145 de încărcături de care chinezii dispuneau în 2006 dar mult mai puțin în comparație cu cele 5.550 de încărcături nucleare ale SUA și cele 6.255 ale Rusiei.

Pentagon: China își va dubla numărul de încărcături nucleare în 10 ani

Potrivit previziunilor Pentagonului, stocul de încărcături nucleare al Bejingului "se va dubla, cel puțin", pe parcursul următorilor 10 ani.

Capabilitățile nucleare ale Chinei au sporit semnificativ în ultimii 10 ani și includ în prezent lansatoare mobile de rachete, bombardierul cu capabilități nucleare H-6N, un nou tip de rachetă ce poate fi lansată de pe submarine și un număr în creștere de silozuri statice, avertizează Drew Thompson, fost oficial în Departamentul Apărării al SUA și cercetător invitat al Universității Naționale din Singapore.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, citat de CNN, a calificat noile date privind silozurile chineze pentru rachete drept "foarte îngrijorătoare".

"Aceste evoluții arată de ce este în interesul tuturor ca puterile nucleare să dialogheze direct unele cu altele despre reducerea pericolului nuclear și evitarea judecăților greșite", a precizat sursa citată.

×
Subiecte în articol: China silozuri rachete nucleare Xinjiang
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close