Antena 3 CNN International News CNN: Convoaie Wagner cu sute de vehicule merg spre Belarus. Primul convoi a ajuns luni

CNN: Convoaie Wagner cu sute de vehicule merg spre Belarus. Primul convoi a ajuns luni

Primul convoi al forțelor Wagner a ajuns la o bază militară dezafectată din Belarus iar alte două convoaie cu mercenari se îndreaptă în aceeași direcție.

CNN: Convoaie Wagner cu sute de vehicule merg spre Belarus. Primul convoi a ajuns luni
Sursa foto: Twitter@SpriterTeam
de Adrian Iclozan    |    18 Iul 2023   •   10:48

Informația este publicată de CNN, pe baza unei analize a imaginilor de satelit și a clipurilor video care circulă pe rețelele sociale.

Imaginile companiei Planet Labs arată cum primul convoi Wagner a ajuns la baza din Belarus - nefolosită în ultimii ani - luni, în jurul orei locale 11.

CNN remarcă faptul că lungimea convoiului a acoperit întregul drum de la baza militară până la o rampă de ieșire de pe autostradă.

O altă imagine din satelit realizată ulterior înfățișează convoiul parcat la bază.

Citește și: Putin i-a găsit înlocuitor lui Prigojin

CNN: Prima dată după rebeliunea Wagner când mercenarii se mișcă grupat, în convoi

Pentru a identifica aceste forțe drept Wagner, CNN a comparat imaginile din satelit ale vehiculelor convoiului cu cele recuperate dintr-un videoclip postat pe rețelele de socializare, care a surprins, de asemenea, o coloană de vehicule cu steaguri Wagner staționate de-a lungul unei autostrăzi.  

În total, CNN a numărat 115 vehicule noi în baza din Belarus, care nu se aflau acolo în imaginile anterioare captate de satelit.

CNN notează că este prima oară când mercenarii Wagner au fost semnalați într-o aglomerare de forțe, mișcându-se aparent liber, după rebeliunea armată de la sfârșitul lunii iunie. 

CNN: Alte două convoaie Wagner se deplasează spre Belarus 

Alte două convoaie Wagner s-au deplasat luni după-amiază în direcția bazei belaruse unde a ajuns primul convoi de mercenari.

O analiză CNN a videoclipurilor postate pe rețelele de socializare a relevat că vehicule cu steaguri Wagner s-au oprit în două locuri de-a lungul unei importante autostrăzi rusești care merge spre vest și ajunge în Belarus.

Videoclipurile au fost autentificate prin geolocalizare de rețeaua de televiziune.

CNN notează că unul dintre convoaie este format din cel puțin 109 vehicule, iar celălalt, din cel puțin 96 de vehicule.

Ambele au în compunere zeci de mașini și camioane civile, dar și camioane militare, autobuze și microbuze, platforme de tractare și cisterne de alimentare.

Autoritățile belaruse au publicat un reportaj cu mercenari Wagner în rol de instructori militari

CNN amintește că zeci de corturi au fost ridicate la facilitatea militară dezafectată din Belarus la doar câteva zile după ce fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a pus capăt rebeliunii armare a combatanților săi.

Liderul belarus Aleksandr Lukașenko le-a oferit mercenarilor refugiu în țara, după un presupus acord mediat de el între șeful Wagner și președintele rus Vladimir Putin.

Propaganda de stat belarusă a difuzat recent un reportaj video cu mercenari Wagner antrenând trupe locale, deși nu este clar când și unde au fost realizate filmările.

Oficial, locul în care se află în prezent fondatorul Wagner nu este cunoscut.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close