Antena 3 CNN International News Mary Simon, prima femeie indigenă desemnată guvernatoare generală în Canada ca ”pas spre reconciliere” după genocidul copiilor

Mary Simon, prima femeie indigenă desemnată guvernatoare generală în Canada ca ”pas spre reconciliere” după genocidul copiilor

Mary Simon, prima femeie indigenă numită marți guvernator general al Canadei, a luptat toată viața împotriva forajului arctic și a vânătorii de foci și pentru apărarea tradițiilor inuite.

Mary Simon, prima femeie indigenă desemnată guvernatoare generală în Canada  ca ”pas spre reconciliere” după genocidul copiilor
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    07 Iul 2021   •   11:51

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat marţi că a desemnat-o pe Mary Simon ca noua reprezentantă oficială a Reginei Elisabeta a II-a în Canada, prima femeie indigenă în această poziţie, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Suntem onoraţi să o avem pe doamna Simon ca primă guvernatoare generală indigenă”, a spus el.

„Astăzi, după 154 de ani, ţara noastră depăşeşte o etapă importantă. Nu văd o altă persoană mai potrivită pentru acest moment”, a adăugat Justin Trudeau.

Numirea sa vine în momentul în care descoperirea recentă a mai mult de o mie de morminte anonime de copii în apropierea fostelor școli-internat stârnește o adevărată polemică în Canada.

Zeci de mii de copii nativi americani, metiși și inuiți au fost recrutați cu forța în aceste școli rezidențiale de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în anii 1990, înstrăinați de familiile și de cultura lor și adesea supuși maltratării, o politică caracterizată drept „genocid cultural” de către o comisie oficială.

De-a lungul carierei sale, Mary Simon (73 de ani) s-a bătut pentru „păstrarea culturii poporului inuit”, declarându-se în favoarea „apărării tradițiilor” acestui popor, care include vânătoarea de foci, spre iritarea Bruxelles-ului. În schimb, Simon a dus aceeași bătălie împotriva forajelor petroliere din Arctica.

În calitate de nouă reprezentantă a reginei Elisabeta a II-a, oficial șeful statului canadian, Mary Simon a salutat în numirea sa „un pas important către lungul drum al reconcilierii”, referindu-se la „genocidul cultural”.

Mai multe biserici catolice au fost incendiate sau vandalizate în ultimele săptămâni în Canada.

Mary Simon, devenită al 30-a guvernator general în această poziţie, a subliniat de asemenea că este vorba de o „oportunitate istorică” şi a mulţumit şefului guvernului canadian, care a făcut din reconcilierea cu populaţiile de indigeni una dintre priorităţile sale.

„Pot spune cu încredere că numirea mea este un moment istoric şi inspiraţional pentru Canada şi un pas important spre drumul lung către reconciliere”, a adăugat ea.

„Rolul de guvernator general în sistemul nostru parlamentar este simbolic, dar în acelaşi timp şi extrem de important”, a subliniat Trudeau, evocând în special misiunea de a-i aduce împreună pe canadieni.

Aproape 1.000 de morminte nemarcate au fost găsite la foste școli rezidențiale pentru indigeni din Columbia Britanică și Saskatchewan, acestea fiind preponderent conduse de Biserica Catolică și finanțate de guvernul canadian.

Timp de 165 de ani aceste școli au luat cu forța copiii indigeni din cadrul familiilor lor, aceștia fiind adesea supuși unor abuzuri sexuale și înfometării ca parte a ceea ce Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Canada a descris în 2015 ca fiind „un genocid cultural”.

Regina Elisabeta este în mod formal șeful de stat al țării în timp ce regina Victoria a domnit între 1837 și 1901 când Canada făcea parte din Imperiul Britanic.

×
Subiecte în articol: Canada justin trudeau genocid indigeni
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close