Antena 3 CNN International News Germanii vor să îi irite pe unguri și să își coloreze stadionul în culorile LGBTQ+, înainte de meciul dintre cele două reprezentative

Germanii vor să îi irite pe unguri și să își coloreze stadionul în culorile LGBTQ+, înainte de meciul dintre cele două reprezentative

Meciul de la Euro 2020 dintre Germania și Ungaria ar putea fi jucat pe un stadion luminat în culorile curcubeului. Asta în contexul în care o lege anti-LBGT, care cenzurează atât mass-media cât și mediul academic din Ungaria, a trecut cu vot pozitiv de parlamentul de la Budapesta.

Germanii vor să îi irite pe unguri și să își coloreze stadionul în culorile LGBTQ+, înainte de meciul dintre cele două reprezentative
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    22 Iun 2021   •   10:59

Săptămâna aceasta a fost înaintată o moțiune către consiliul orașului München, pentru a schimba modelul de iluminare din exteriorul Allianz Arena, ca replică a legii anti-LGBTQ adoptată de parlamentul Ungariei la începutul acestei luni.

Legislația, adoptată pe 15 iunie, interzice discuțiile depre homosexualitate și despre diferențele dintre sex și gen, atât în mass-media, cât și în școli.
 
Proiectul de lege a fost întâmpinat cu critici puternice din partea grupurilor care apără drepturile omului și a partidelor de opoziție.

Inclusiv Ursula von der Leyen, a confirmat miercurea trecută că proiectul de lege va fi investigat de Uniunea Europeană.

„München este un oraș dedicat diversității, toleranței și egalității reale în sport și în întreaga societate”, se arată în propunerea înaintată în fața consiliul orașului, de către mai multe partide.

„Cu ocazia meciului Campionatului European de fotbal dintre Germania și Ungaria, München vrea să dea un semn important și vizibil de solidaritate față de Comunitatea LGBTI din Ungaria, cei care suferă în temeiul actualei legislații guvernamentale profund homofobe și transfobice”, se mai arată în propunere.

Potrivit afiliatului CNN din Germania (ZDF), primarul din München, Dieter Reiter, lucrează cu UEFA, organul de conducere al fotbalului european, pentru a obține permisiunea ca Allianz Arena să fie iluminată în culorile curcubeului în cadrul meciului de miercuri.

Căpitanul Germaniei poartă banderola în culorile LGBT

Drapelul curcubeu a devenit un simbol universal al speranței pentru persoanele LGBTQ din întreaga lume și este adoptat de comunitatea fotbalistică ca o demonstrație de solidaritate.

Apelurile la iluminarea Allianz Arena înainte de meciul de miercuri, care va fi ultima partidă din faza grupelor Euro 2020, a ambelor echipe, vine după ce UEFA a renunțat la o anchetă asupra gestului portarului german Manuel Neuer, de a purta banderola de căpitan a Germaniei, în culorile curcubeului.

"UEFA a împărtășit astăzi Federației Germane de Fotbal că a oprit investigația banderolei de căpitan, colorată în curcubeu, purtată de Manuel Neuer", a declarat Federația Germană de Fotbal, duminică, prin intermediul Twitter.

„În scrisoare, banderola a fost evaluată ca un simbol al echipei pentru diversitate și, astfel, pentru o „cauză nobilă”.”, se mai arată în comunicat.

Neuer a purtat banderola în timpul jocurilor Germaniei împotriva Franței și Portugaliei, de săptămâna trecută. El nu a comentat public ancheta UEFA.

Ungaria este pusă la colț din cauza comportamentului suporterilor

Separat, UEFA a anunțat duminică că a lansat o anchetă cu privire la „potențiale incidente discriminatorii” la jocurile Euro 2020 din Budapesta, Ungaria.

Potrivit UEFA, incidentele au avut loc în timpul jocurilor Ungariei împotriva Portugaliei din 15 iunie și a Franței din 19 iunie, ambele jucându-se în fața propriilor fani, pe Puskas Arena.

Imaginile de pe rețelele de socializare arătau un banner pe care era scris mesajul „Anti-LMBTQ” (abrevierea maghiară a LGBTQ), în timpul primului joc din cadrul grupei F, dintre Ungaria și Portugalia.

Pe lângă mesajele homofobe, Ungaria a fost luată în vizor pentru scandările xenofobe la adresa lui Cristiano Ronaldo și rasiste la adresa naționalei Franței. La meciul cu Franța, fanii Ungariei au scos sunete de maimuță, care îi vizau pe toți jucătorii de culoare ai naționalei cocoșilor galici.

UEFA a numit un inspector care să supravegheze ancheta disciplinară la adresa Ungariei.

După ce a pierdut în jocul de deschidere împotriva Portugaliei, la scor de neprezentare, cu 3-0, Ungaria a câștigat primul punct la Euro 2020 cu o remiză împotriva Franței, meci încheiat duminică cu scorul de 1-1.

Meciul intre Germania și Ungaria va avea loc miercuri, la ora 22:00, pe stadionul Allianz Arena, din Munchen (Germania).

×
Subiecte în articol: LGBTI Germania
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close