Antena 3 CNN International News "Nu ne-am făcut iluzii în privința Turciei" | Reacția Rusiei la deschiderea ușii NATO pentru Suedia

"Nu ne-am făcut iluzii în privința Turciei" | Reacția Rusiei la deschiderea ușii NATO pentru Suedia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat că Rusia va răspunde "în mod adecvat" la potențiala extindere a Alianței Nord-Atlantice, NATO.

"Nu ne-am făcut iluzii în privința Turciei" | Reacția Rusiei la deschiderea ușii NATO pentru Suedia
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iul 2023   •   16:05

Pe agenda reuniunii de la Vilnius se află aderarea Suediei, în perspectivă apropiată, în contextul în care Turcia a ridicat ultimul obstacol politic în calea acestui proces.

De asemenea, liderii NATO urmează să transmită un mesaj menit să sublinieze "necesitatea" de a aduce Ucraina mai aproape de organizația militară.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat, marți, că are sens să se discute de aderarea Ucrainei doar dacă această țară câștigă războiul cu Rusia.

Citește și: Joe Biden a vorbit despre "surpriza" făcută de Turcia la NATO, după ce lui Erdogan i s-au promis avioane F-16

Lavrov se declară surprins

Aflat în vizită în Oman, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov s-a declarat "surprins" de rapiditatea cu care Finlanda - deja membru al NATO - și Suedia și-au abandonat statutului de neutralitate.

Cele două țări au luat decizia de a adera la NATO după invazia rusă.

"Am fost surprinși de rapiditatea cu care atât Finlanda, cât și Suedia și-au abandonat statutul de neutralitate, renunțând la avantajele pe care le-au avut în virtutea acestui statut timp de multe decenii: un rol independent, o reputație și o autoritate în Europa și pe scena internațională", a spus Lavrov. 

Diplomatul rus a evocat, de asemenea, potențiala pierdere a relațiilor speciale în plan economic pe care cele două țări le aveau cu Rusia. 

Rusia se plânge că NATO o tratează drept inamic

Președinția rusă a acuzat, marți, NATO că tratează Rusia drept inamic și avertizat că va urmări îndeaproape orice decizie luată la Vilnius.

Moscova a citat frecvent extinderea NATO către est drept un factor-cheie în decizia sa de a invada Ucraina.

"Rusia este percepută de către liderii NATO drept inamic. În această notă vor avea loc discuțiile de la Vilnius. Monitorizăm cu foarte mare atenție (summit-ul), fiindcă majoritatea lucrurilor care vor fi spuse acolo vor face obiectul unor analize aprofundate, în vederea unor măsuri care să ne asigure propria securitate", a spus purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov (foto).

El a mai estimat că "o intrare accelerată a Ucrainei în NATO" ar fi foarte periculoasă pentru securitatea europeană.

Înainte de începerea summitului NATO de la Vilnius, Secretarul General Jens Stoltenberg a propus eliminarea așa-numitului MAP (Membership Action Plan) pentru Ucraina, ceea ar permite scurtarea procesului de aderare.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin: "Nu ne-am făcut iluzii în privința Turciei"

"Acest lucru este foarte periculos pentru securitatea europeană. Cei care vor lua decizia ar trebui să fie conștienți de asta", a spus Pekov.

De asemenea, așteptata aderare a Suediei va avea implicații negative clare pentru securitatea Rusiei iar Moscova va răspunde cu măsuri similare celor luate după ce Finlanda s-a alăturat alianței militare occidentale în luna aprilie, a precizat oficialul rus.

Suedia are calea deschisă pentru a deveni cel de-al 32-lea membru NATO, după ce Turcia a renunțat la opoziția sa în acest sens.

Dmitri Peskov a minimalizat schimbarea subită de poziție a Turciei, comentând că Ankara are obligații în calitate de membru NATO iar "Moscova nu și-a făcut niciodată iluzii" în acest sens.

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close