Antena 3 CNN International News ISIS atacă la înmormântare. Cel puțin 13 morți și zeci de răniți, după ce militanții au luat cu asalt o localitate din Irak

ISIS atacă la înmormântare. Cel puțin 13 morți și zeci de răniți, după ce militanții au luat cu asalt o localitate din Irak

Cel puțin 13 persoane au fost ucise și alte 45, rănite în atacuri efectuate de miltanții grupării jihadiste Stat Islamic în provincia irakiană Salahudin, relatează presa internațională.

ISIS atacă la înmormântare. Cel puțin 13 morți și zeci de răniți, după ce militanții au luat cu asalt o localitate din Irak
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    31 Iul 2021   •   15:07

Incidentele au fost confirmate de Comandamentul irakian pentru operațini comune.

Atacurile au avut loc vineri seara, când militanții ISIS au atacat un cort funerar într-un sat în apropiere de orașul Yathrib, la 80 de kilometri de capitala Bagdad, au precizat surse din rândul forțelor de securitate.

Militanții au vizat, de asemenea, un punct de control din localitate. Printre cei 13 morți se numără trei polițiști.

Surse medicale de la spitalul din Balad au menționat că la morgă au fost aduse 13 cadavre cu urme de gloanțe și că 45 de persoane rănite în urma celor două atacuri au fost internate, unele în stare gravă.

În ultimele luni, militanții grupării Stat Islamic și-au intensificat atacurile în teritoriul pe care altă dată îl controlau, făcând zeci de victime, morți și răniți.

Oficial, ISIS a fost înfrânt în 2017 de forțele coaliției internaționale dar rămășițele grupării sunt disimulate în zonele urbane, dar și în regiunile deșertice sau cu teren accidentat, de unde lansează frecvent atacuri de gherilă asupra forțelor de securitate și a civililor.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat recent că trupele americane din Irak, care numără în prezent circa 2.500 de militari, se vor retrage până la finele anului.

Retragerea este cerută de forțele politice din Irak. Salutată la Bagdad, decizia retragerii alimentează temeri că situația de securitate în Irak se va deteriora accelerat după plecarea forțelor străine, într-o replică a ceea ce se întâmplă în prezent în Afganistan.

×
Subiecte în articol: Irak ISIS
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close