Antena 3 CNN International News A doua mare retragere militară americană în mandatul lui Joe Biden. Trupele SUA părăsesc Irakul până la finele anului

A doua mare retragere militară americană în mandatul lui Joe Biden. Trupele SUA părăsesc Irakul până la finele anului

Președintele american Joe Biden a anunțat că SUA vor pune capăt misiunii de luptă în Irak până la sfârșitul acestui an, relatează CNN.

A doua mare retragere militară americană în mandatul lui Joe Biden. Trupele SUA părăsesc Irakul până la finele anului
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    27 Iul 2021   •   08:48

Biden a făcut anunțul după discuții la Casa Albă cu premierul irakian Mustafa al-Kadhimi.

Președintele a precizat că SUA vor continua să antreneze și să consilieze forțele armate irakiene.

"Cooperarea noastră împotriva terorismului va continua, pe măsură ce avansăm în această nouă fază", a spus el.

Al-Kadhimi a comentat, la rândul său, că "nu mai este nevoie de nicio forță combatantă străină" în Irak.

În prezent, Statele Unite mențin o forță de 2.500 de militari în Irak, care ajută trupele locale în lupta rămășițelor grupării Stat Islamic.

Prezența militară a Statelor Unite în Irak a devenit o problemă majoră după ce administrația Trump l-a eliminat pe generalul iranian Quasem Soleimani într-un atac de precizie pe aeroportul din Bagdad în data de 3 ianuarie 2020.

Partidele politice aliniate Iranului au cerut retragerea tuturor forțelor coaliției internaționale anti-ISIS conduse de SUA, în pofida amenințării reprezentate de gruparea jihadistă sunnită.

Pe de altă parte, SUA au acuzat milițiile șiite susținute de Iran pentru numeroase atacuri cu rachete, mortiere și drone asupra obiectivelor americane din Irak, într-o aparentă presiune menită să forțese retragerea trupelor străine.

Retragerea anunțată luni de Joe Biden este a doua operațiune majoră de acest fel a armatei americane, după cea din Afganistan.

Ambele operațiuni - în Afganistan și Irak - au început în mandatul președintelui George W. Bush.

Al doilea război din Irak

Coaliția internațională condusă de SUA a invadat Irakul în 2003 într-o operațiune menită să elimine arme de distrugere în masă care s-a dovedit ulterior că nu există.

Invazia l-a înlăturat de la putere pe președintele Saddam Hussein. Acesta a fost capturat în decembrie 2003, lângă orașul Tikrit, judecat pentru crime comise în 1982 și condamnat la moarte în noiembrie 2006. A fost executat prin spânzurare pe 30 decembrie 2006, la Camp Justice, o bază militară situată la nord-est de Bagdad.

Președintele de atunci al SUA, George Bush, a promis "un Irak liber și pașnic" însă țara a fost sfâșiată de o sângeroasă insurgență interconfesională.

Trupele americane s-au retras din țară în 2011 însă au revenit la cererea guvernului irakian trei ani mai târziu, în contextul ascensiunii și ofensivei grupării Stat Islamic.

După înfrângerea ISIS în 2017, forțele americane au rămas în Irak pentru a împiedica revenirea grupării islamiste.

×
Subiecte în articol: Irak SUA Joe Biden
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close