Antena 3 CNN International News Joe Biden se întâlnește cu Xi Jinping, după ce liderul chinez a anunțat că țara sa își intensifică pregătirile de război

Joe Biden se întâlnește cu Xi Jinping, după ce liderul chinez a anunțat că țara sa își intensifică pregătirile de război

Președintele american Joe Biden se va întâlni, luni, față în față, cu omologul chinez Xi Jinping.

Joe Biden se întâlnește cu Xi Jinping, după ce liderul chinez a anunțat că țara sa își intensifică pregătirile de război
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    10 Noi 2022   •   19:53

Este prima lor întâlnire de la preluarea mandatului de către Joe Biden

"Cei doi lideri vor discuta despre eforturile de menținere și aprofundare a liniilor de comunicare dintre Statele Unite și China, despre gestionarea în mod responsabil a competiției și despre a lucra împreună acolo unde interesele noastre se aliniază, în special în ceea ce privește provocările transnaționale care afectează comunitatea internațională. Cei doi lideri vor discuta, de asemenea, o serie de probleme regionale și globale", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Oficialii americani nu se așteaptă la rezultate majore și nici la atenuarea semnificativă a tensiunilor, în urma acestei întâlniri din marja summitului G20 de la Bali.

Pesimism prudent la Washington înaintea întâlnirii Joe Biden - Xi Jinping

Ei speră însă că Biden poate pune fundația unei relații funcționale, care să permită o cooperare cu Beijingul în chestiuni precum provocările climatice sau amenințările din Coreea de Nord.

"Nu cred că cei doi lideri vor putea să-și rezolve toate diferențele sau problemele. Dar cred că unii dintre acești pași ar putea fi importanți pe parcurs", a spus un oficial citat de CNN.

Miercuri, după alegerile de la jumătate de mandat, Joe Biden a confirmat că se va întâlni cu Xi Jinping, cu care va discuta despre "liniile roșii" ale SUA.

Biden, despre tensiunile cu China: "În acest moment nu sunt dispus la nicio concesie fundamentală!"

Anunțul lui Biden a venit în contextul în care presa internațională a semnalat că liderul de la Beijing a anunțat pregătirea țării pentru "orice fel de război".

"Voi avea această discuție cu președinte chinez Xi Jinping. În acest moment, nu sunt dispus să fac nicio concesie fundamentală. Ce se va întâmpla atunci va fi că eu voi prezenta liniile roșii, interesele critice de securitate ale SUA. Xi va prezenta liniile sale roșii. Va trebui să vedem dacă cele două poziții sunt în conflict și dacă da, vom vedea cum vom rezolva această problemă", a menționat Biden.

Relațiile dintre SUA și China s-au deteriorat în ultimele luni, după ce Beijingul organizat demonstrativ ample manevre militare în jurul Taiwanului, ca reacție la vizita efectuată în august de Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților, în acest teritoriu autonom revendicat de statul comunist.

China a întrerupt ulterior majoritatea canalelor oficiale de comunicare cu Statele Unite.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Xi Jinping
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close