Antena 3 CNN International News Militarii americani au început să plece din Kabul. Joe Biden: "Până acum, talibanii ne-au ajutat să ne scoatem oamenii de acolo"

Militarii americani au început să plece din Kabul. Joe Biden: "Până acum, talibanii ne-au ajutat să ne scoatem oamenii de acolo"

Primii soldați americani au părăsit deja capitala afgană, cu doar câteva zile înainte de finalul operațiunii de extragere a cetățenilor străini din Afganistan.

Militarii americani au început să plece din Kabul. Joe Biden: "Până acum, talibanii ne-au ajutat să ne scoatem oamenii de acolo"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    25 Aug 2021   •   10:30

Operațiunea coordonată de SUA este planificată să se încheie pe 31 august iar președintele Joe Biden a anunțat că situația este "în grafic".

Potrivit BBC, câteva sute de militari ai SUA, din cei aproximativ 6.000 concentrați pe aeroportul din Kabul, au plecat din Afganistan.

CNN citează un oficial al Departamentului american al apărării, care a spus că plecarea acestor soldați nu afectează desfășurarea misiunii.

Marți, președintele american Joe Biden a lăsat puține speranțe celor care consideră că este necesar ca evacuările să continue sub supravegherea SUA și după 31 august.

Biden a precizat, totuși, că a cerut oficialilor din administrația sa să elaboreze planuri de urgență în vederea modificării calendarului operațiunii, dacă situația o va impune.

Biden: Cu cât stăm mai mult, cu atât riscăm mai mult să fim atacați de ISIS-K

"Fiecare zi petrecută acolo este o zi în care ISIS-K, grup afiliat ISIS și inamic al talibanilor, caută să atace aeroportul, să atace forțele SUA, ale aliaților precum și civili nevinovați.

În plus, până acum, talibanii au întreprins măsurile necesare pentru a colabora cu noi, astfel încât să ne scoatem oamenii de acolo. Dar situația este fragilă.

Au izbucnit deja câteva incidente cu schimburi de focuri. Pe măsură ce trece timpul, crește riscul ca situația să degenereze (...)

Finalizarea operațiunilor până pe 31 august depinde de talibani, dacă aceștia continuă să coopereze, să permită accesul celor transportați la aeroport, fără perturbarea acțiunilor noastre.

Biden: Planuri de urgență pentru modificarea calendarului operațiunii, dacă este necesar

Am cerut, suplimentar, ca Pentagonul și Departamentul de Stat să elaboreze planuri de urgență pentru modificarea calendarului, dacă acest lucru devine necesar", spus a Biden, marți, la Casa Albă.

Ritmul evacuărilor s-a accelerat la Kabul, marți fiind evacuate 12.000 de persoane în decurs de 12 ore, conform administrației americane.

Dintre acestea, aviația militară a SUA a evacuat 6.400 de persoane.

Din 14 august, SUA au extras sau au ajutat la relocarea din Afganistan a peste 70 de mii de oameni.

În pofida demersurilor făcute de ceilalți lideri G7 la meeting-ul virtual de marți, SUA nu au prelungit data încheierii complete a retragerii militare din Afganistan, care înseamnă implicit încheierea operațiunii de evacuare în masă de la Kabul.

Talibanii au închis, marți, Afganistanul pentru afgani

Aliații SUA au anunțat că, în aceste condiții, nu vor putea evacua toate persoanele eligibile.

La rândul lor, talibanii au respins extinderea prezenței americane în Afganistan dincolo de data de 31 august și au avertizat că "vor exista consecințe" în cazul în care acest termen nu va fi respectat.

Marți, purtătorul de cuvânt al insurgenților, Zabihullah Mujahid, a anunțat că talibanii nu le vor mai permite civililor să se deplaseze spre aeroportul din Kabul, în speranța că vor fi evacuați.

Mujahid le-a cerut celor aflați deja la aeroport să se întoarcă la casele lor și a spus că siguranța le este "garantată".

Anunțul talibanilor vine după întâlnirea secretă, dezvăluită de presa internațională, între directorul CIA, William Burns, și liderul de facto al militanților, Abdul Ghani Baradar, întâlnire care a avut loc luni, la Kabul.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Kabul talibani
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close