Antena 3 CNN International News Oficial polonez: "Toate dovezile arată că racheta care a ucis doi oameni la Przewodow a fost lansată de Ucraina"

Oficial polonez: "Toate dovezile arată că racheta care a ucis doi oameni la Przewodow a fost lansată de Ucraina"

Toate dovezile colectate până în prezent de NATO, SUA și Polonia arată că racheta care a ucis, marți, doi oameni în această din urmă țară a fost lansată de forțele ucrainene.

Oficial polonez: "Toate dovezile arată că racheta care a ucis doi oameni la Przewodow a fost lansată de Ucraina"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    17 Noi 2022   •   15:17

Declarația a fost făcută joi de Jacek Severa, șeful Biroului Național de Securitate din Polonia, într-un interviu pentru postul de radio Polish RMF.

"Dovezile indică faptul că avem de-a face cu o rachetă specifică sistemului S-300, lansată de apărarea antiaeriană a Ucrainei", a precizat el, conform CNN.

Racheta a căzut în apropiere de satul Przewodow, situat la circa șase kilometri de granița cu Ucraina.

Explozia produsă la sol a ucis doi fermieri locali.

Într-o declarație care i-a luat prin surprindere pe aliații occidentali, Volodimir Zelenski a insistat, miercuri seară, că racheta de la Przewodow nu a fost lansată de forțele ucrainene.

Oficial polonez: "Zelenski reprezintă o țară aflată în război"

Liderul de la Kiev a cerut ca experții ucraineni să primească acces la locul exploziei și să poată analiza toate datele colectate de aliați.

Oficialul polonez a comentat, la rândul său, poziția exprimată de președintele ucrainean.

"Președintele Zelenski reprezintă o țară aflată în război. Un război care cunoaște cele mai grele momente în ceea ce privește atacurile și tirurile aeriene. Este normal ca, în aceste condiții, anumite ipoteze, care par evidente din punctul de vedere al apărării statului, să fie evidente și pentru șeful statului", a spus el.

Într-adevăr, atunci când a afirmat că "nu crede" că racheta de la Przewodow a fost lansată de Ucraina, Zelenski a citat "rapoarte militare".

Totuși, presa internațională a semnalat miercuri declarația unui oficial american, potrivit căruia armata ucraineană ar fi recunoscut - în comunicări către SUA și către alți aliați - că a încercat să intercepteze o rachetă rusă în intervalul și în apropierea zonei din sud-estul Poloniei unde s-a produs incidentul.

Foto: poliția poloneză restricționează accesul în zona în care a explodat racheta căzută la Przewodow, 16 noiembrie 2022

×
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close