Antena 3 CNN International News Viktor Orban apără legea anti-LGBTI în fața liderilor europeni: „Nu sunt împotriva homosexualității. Nu este vorba despre homosexuali”

Viktor Orban apără legea anti-LGBTI în fața liderilor europeni: „Nu sunt împotriva homosexualității. Nu este vorba despre homosexuali”

Premierul Ungariei a apărat legea care interzice opiniile pro-LGBTI în preajma copiilor, la școală sau în media. Acesta ete prezent în cadrul unei ședințe a Consiliului European, unde liderii statelor membre l-au pus la colâ pentru legea homofobă.

Viktor Orban apără legea anti-LGBTI în fața liderilor europeni: „Nu sunt împotriva homosexualității. Nu este vorba despre homosexuali”
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    25 Iun 2021   •   11:01

Încă de când a ajuns la ședință, Orban a apărat puternic noua lege a Ungariei.

„Nu este vorba despre homosexuali, ci despre copii și părinți”, a spus el.

„Nu sunt împotriva homosexualității”, a adăugat el. „Legea are scopul să ofere părinților decizia de a-și educa sexual copiii, acest drept aparținând exclusiv părinților.”, a adăugat acesta.

"Sunt un luptător pentru drepturi. Sunt un luptător pentru libertate încă de pe vremea regimului comunist", a continuat Orban. 

"Homosexualitatea a fost pedepsită și am luptat pentru libertatea și drepturile lor. Așa că apăr drepturile băieților homosexuali, dar această lege nu se referă la asta. Este vorba despre dreptul copiilor și al părinților."

Orban susține că politicienii europeni care se opun legii, de fapt nu au citit-o.

„Întotdeauna mai bine să citești mai întâi, apoi să critici mai târziu”, a spus el.

Întrebat dacă va retrage recentul proiect de lege, Orban a răspuns: „Legea este deja anunțată, este publicată și s-a făcut”.

Marți, 14 din cele 27 de țări ale UE și-au exprimat „profunda îngrijorare” față de lege printr-o declarație comună inițiată de Belgia.

Premierul Olandei, Mark Rutte, a avut cel mai acid comentariu, susținând că, în opinia lui,  "Ungaria nu mai are ce căuta în UE".

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunțat, de asemenea, proiectul de lege.

Ursula Von der Leyen a declarat miercuri că proiectul de lege „discriminează în mod clar persoanele pe baza orientării lor sexuale”.

„Legea este împotriva tuturor valorilor, valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, iar aici vorbim despre demnitatea umană, despre egalitatea și drepturile fundamentale ale omului”, a spus ea.

Von der Leyen a spus că a instruit comisarii UE să redacteze p scrisoare autorităților ungare, în care să exprime îngrijorarea UE cu privire la proiectul de lege, înainte ca acesta să intre în vigoare.

Ungaria a adoptat anterior o legislație similară. În decembrie 2020, Parlamentul Ungariei a votat un proiect de lege pentru redefinirea conceptului de „familie” din constituția țării, măsură care interzice în mod clar cuplurilor de același sex să adopte copii. 

Și această măsura a fost întâmpinat cu indignare din partea grupurilor pentru drepturile omului.

Analiștii politici consideră că Orban depune tot acest efort împotriva homosexualilor și transexualilor, doarece partidul său politic are nevoie să își mobilizeze electortul creștin-conservator, pentru algerile de anul viitor.

×
Subiecte în articol: Ungariei Ursula von der Leyen
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close