Antena 3 CNN International News Rusia reacționează după ce Zelenski a semnat decretul care exclude negocierile cu Putin

Rusia reacționează după ce Zelenski a semnat decretul care exclude negocierile cu Putin

Decretul publicat marți de președinția ucraineană exclude posibilitatea negocierilor cu Vladimir Putin, fără a exclude însă explicit negocierile cu Rusia.

Rusia reacționează după ce Zelenski a semnat decretul care exclude negocierile cu Putin
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    04 Oct 2022   •   17:45

Documentul de pe site-ul președinției ucrainene stipulează "imposibilitatea desfășurării de negocieri cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin".

Decretul este datat vineri, 30 septembrie, ziua în care președintele rus a anunțat anexarea ilegală a regiunilor ucrainene parțial ocupate de trupele Moscovei: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Marți, Kremlinul a reacționat la decretul publicat de președintele ucrainean.

Kremlinul: "E nevoie de două părți pentru a negocia"

"Este nevoie de două părți pentru a negocia", a declarat Dmitri Peskov (foto), purtătorul de cuvânt al președinției ruse, citat de CNN.

Peskov a pretins că Rusia a dorit o rezolvare a problemelor "prin mijloace pașnice" dinainte de lansarea invaziei din 24 februarie.

"Fie așteptăm o schimbare în poziția actualului președinte, fie așteptăm viitorul președinte al Ucrainei, care își va schimba poziția în interesul poporului ucrainean", a spus oficialul rus.

Declarația lui Peskov urmează votului unanim dat luni și marți în cele două camere ale Parlamentului rus, în favoarea anexării celor patru regiuni ucrainene.

ISW: Rusia nu controlează complet niciuna dintre regiunile a căror anexare a anunțat-o

O evaluare făcută de Insitutul american pentru Studiul Războiului (ISW) și citată de CNN indică faptul că, la data de 30 septembrie, Rusia nu controla complet niciuna dintre regiunile a căror anexare a anunțat-o Vladimir Putin.

Între timp, lucrurile s-au înrăutățit pentru trupele ruse, care au fost nevoite să se retragă din orașul Liman, cu valoare strategică, situat în regiunea Donețk.

Astfel, potrivit ISW, la 30 septembrie Rusia controla 99,7% din regiunea Lugansk, 82,5% din regiunea Herson, 71,5% din regiunea Zaporojie, unde se află centrala nucleară vizitată în septembrie de AIEA, și 56,8% din regiunea Donețk.

Oficial rus: locuitorii regiunilor anexate au o lună la dispoziție pentru a opta pentru cetățenia rusă

Locuitorii din regiunile ucrainene anexate de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia.

O declarație în acest sens a fost făcută marți vice-ministrul rus de externe, Evgheni Ivanov, semnalează CNN.

"La fel cum s-a întâmplat în Crimeea: în decurs de o lună trebuie să decidă, să facă o alegere", a spus Ivanov, adăugând că în teritoriile anexate eliberarea documentelor va fi "accelerată".

Potrivit Kremlinului, președintele rus Vladimir Putin urma să semneze, marți, legile privind anexarea - ilegală, conform Dreptului internațional, și nerecunoscută pe plan mondial - a celor patru regiuni ucrainene: autoproclamatele republici populare Lugansk și Donețk și regiunile Herson și Zaporojie.

Semnarea legilor de către Putin finalizează ultimul pas al procesului de anexare, conform legislației ruse în vigoare.

×
Subiecte în articol: Putin negocieri
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close