Antena 3 CNN International News Rusia spune că e deschisă reluării discuțiilor cu SUA | "Dar nu vom alerga după ei, cerându-le prietenia", declară Serghei Lavrov

Rusia spune că e deschisă reluării discuțiilor cu SUA | "Dar nu vom alerga după ei, cerându-le prietenia", declară Serghei Lavrov

O întâlnire de anul trecut între șefii serviciilor de spionaj din SUA și Rusia s-a dovedit "utilă" dar nu a produs rezultate spectaculoase, spune ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov.

de Adrian Iclozan    |    18 Ian 2023   •   15:24

El s-a referit la întâlnirea din Turcia, din noiembrie anul trecut, dintre William Burns, șeful Agenției Centrale de Informații din SUA, și Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia.

Cei doi au dialogat la sediul Organizației Naționale de Informații din Ankara în data de 14 noiembrie.

"Ei (americanii, n.r.) știu că vom răspunde cu seriozitate la solicitări serioase. (Președintele american) Biden i-a cerut lui Putin ca Narîșkin să se întâlnească cu Burns iar întâlnirea a avut loc", a declarat Serghei Lavrov miercuri, în timpul unei conferințe privind rezultatele activităților diplomatice ale Moscovei în 2022.

"A fost (o întâlnire) destul de serioasă și utilă, deși nu a adus niciun avans spectaculos. Nu noi am întrerupt acest dialog. Nu am întrerupt niciunul dintre domeniile cooperării noastre. SUA le-au întrerupt. N-avem de gând să alergăm după ei (după americani) și să le cerem să fim din nou prieteni", a continuat ministrul rus.

Marți, Serghei Narîșkin a declarat că o nouă întâlnire cu șeful CIA este posibilă, conform celor relatate de agenția rusă TASS, citată de CNN.

Șeful spionilor ruși a estimat că momentul unei noi întâlniri va fi convenit printr-un acord între părți.

Șefii spionilor din Rusia și SUA au discutat în noiembrie la Ankara riscurile nucleare și schimbul de deținuți

Presa internațională reamintește că Serghei Narîșkin și directorul Agenției Centrale de Informații (CIA) din SUA, William Burns, au discutat la Ankara în întâlnirea ruso-americană la cel mai înalt nivel de la invazia Rusiei în Ucraina.

Presa internațională a relatat la momentul respectiv că Burns i-a transmis lui Narîșkin avertismentul SUA privind consecințele unui eventual atac nuclear al Rusiei în Ucraina.

De asemenea, cu aceeași ocazie s-ar fi discutat și schimbul de deținuți SUA - Rusia, finalizat în data de 8 decembrie cu eliberarea traficantui de arme Viktor Bout de către Statele Unite și cu repatrierea baschetbalistei Brittney Griner de către autoritățile de la Moscova.

Lavrov: "Occidentul vrea să aplice Rusiei 'soluția finală' după modelul naziștilor"

La conferința de bilanț diplomatic pe 2022 de la Moscova, Serghei Lavrov și-a reluat, miercuri, acuzațiile la adresa statelor occidentale, despre care afirmă că doresc să aplice Rusiei "soluția finală", după modelul din Germania condusă de Adolf Hitler.

"Soluția finală" a fost operațiunea de eliminare a populației de evrei din Germania și din statele ocupate de Germania în cel de-al Doilea Război Mondial.

Aplicarea ei a dus la uciderea sistematică a milioane de evrei, precum și a membrilor altor minorități.

Ministrul rus de Externe a reluat și teza conform căreia statele occidentale duc un război prin interpuși împotriva Rusiei.

El a mai spus că nu a văzut deocamdată "propuneri serioase" pentru pace din partea Ucrainei și că NATO trebuie să-și retragă infrastructura militară din estul Europei.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close