Antena 3 CNN International News Serviciile secrete de la Kiev au aflat ce va face Rusia dacă nu va invada Ucraina: "Nu sunt destui ruși pentru o invazie totală"

Serviciile secrete de la Kiev au aflat ce va face Rusia dacă nu va invada Ucraina: "Nu sunt destui ruși pentru o invazie totală"

Acumularea de trupe ruse la granița cu Ucraina continuă, în ciuda anunțurilor de retragere făcute de Moscova.

Serviciile secrete de la Kiev au aflat ce va face Rusia dacă nu va invada Ucraina: "Nu sunt destui ruși pentru o invazie totală"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2022   •   20:22

Însă numărul forțelor ruse rămâne insuficient pentru o invazie, relatează CNN, citând în exclusivitate un raport al serviciilor de informații de la Kiev.

Numărul total al soldaților ruși mobilizați în zonele de frontieră a sporit în ultimele zile la peste 148.000, între care peste 126.000 de combatanți din trupele terestre, se spune în documentul citat, care reflectă estimările serviciilor americane de informații în legătură cu preparativele militare ruse.

Marți, președintele rus Vladimir Putin a comunicat că Moscova retrage mai multe unități de luptă la bazele lor, după finalizarea exercițiilor militare.

Însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins, miercuri, afirmațiile președintelui rus și a susținut că mobilizarea continuă, descriind-o drept "cea mai gravă criză" de pe parcursul ultimelor decenii.

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a menționat, la rândul său, că nu există "o retragere semnificativă".

"Din nefericire, există o diferență între ce spune și ce face Rusia. Și nu vedem nicio retragere semnificativă. Dimpotrivă, vedem în continuare că forțe care s-ar putea afla în avangarda unei noi agresiuni împotriva Ucrainei continuă să fie prezente la frontieră, să se acumuleze la frontieră", a precizat Blinken.

Kievul a numărat soldații ruși de la graniță

Documentul serviciilor ucrainene de informații arată că 87 de Grupuri Tactice de nivel batalion sunt în alertă continuă în jurul Ucrainei. Dintre acestea, până la 53 sunt campate în mod obișnuit în zonă. 

Un Grup Tactic de nivel batalion este format din 800 până la 1000 de soldați.

CNN remarcă faptul că aceste date colectate de serviciile ucrainene corespund ultimelor estimări ale SUA dar, spre deosebire de avertismentele Occidentului, structurile de informații de la Kiev minimalizează riscul unei invazii totale.

"Contingentul militar rus din apropierea frontierelor Ucrainei este insuficient pentru a desfășura cu succes o agresiune armată pe scară largă", spune raportul menționat.

Destabilizare și război hibrid, în locul ofensivei militare clasice

În locul unei invazii totale, Kievul crede că Moscova își concentrează eforturile pe destabilizarea situației din Ucraina, folosind tactici de pedepsire economice și legate de sectorul energetic.

Câteva zeci de site-uri web din Ucraina aparținând instituțiilor guvernamentale și băncilor din această țară au fost atacate recent ar autoritățile locale învinuiesc Rusia, care a negat orice implicare.

De asemenea, raportul serviciilor secrete ucrainene acuză Moscova de ocuparea "graduală" a Republicii Belarus, situată la nord de Ucraina, sugerând că Rusia continuă să-și întărească aici forțele aeriene și dispozitivele de rachete în țara.

Documentul citat de CNN descrie Belarus drept un teatru complet de operațiuni pe care Rusia îl poate utiliza pentru a-și extinde agresiunea în Europa de Est.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina servicii secrete
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close