Antena 3 CNN International News Secretarul de stat SUA pleacă la Ierusalim pentru discuții privind consolidarea acordului de încetare a focului

Secretarul de stat SUA pleacă la Ierusalim pentru discuții privind consolidarea acordului de încetare a focului

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a părăsit ”luni Washingtonul pentru un turneu de patru zile la Ierusalim, Ramallah, Cairo şi Amman, în cursul căruia se va întâlni, printre alţii, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a comunicat Departamentul de Stat.

Secretarul de stat SUA pleacă la Ierusalim pentru discuții privind consolidarea acordului de încetare a focului
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    24 Mai 2021   •   21:10

”La cererea preşedintelui Biden, mă voi deplasa la Ierusalim, Ramallah, Cairo şi Amman pentru întâlniri cu părţile spre a le susţine eforturile vizând consolidarea încetării focului” după conflictul recent dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, la putere în Fâşia Gaza, a scris el pe Twitter.

”Statele Unite sunt angajate într-o diplomaţie activă pentru încetarea ostilităţilor şi reducerea tensiunilor”, a subliniat el.

‘Secretarul de stat Blinken se va întâlni cu liderii israelieni pentru a evoca sprijinul nostru de nezdruncinat faţă de securitatea Israelului. El va continua eforturile guvernului nostru pentru a reconstrui legături cu palestinienii şi liderii lor, ca şi sprijinul nostru faţă de ei, după ani în care au fost abandonaţi’, a declarat preşedintele Joe Biden, într-un comunicat separat.

”El va dialoga cu alţi parteneri-cheie în regiune, mai ales cu privire la eforturile internaţionale coordonate pentru a garanta că o asistenţă imediată va ajunge în Gaza într-un mod în care să fie în beneficiul locuitorilor săi şi nu al Hamas, şi cu privire la calea de reducere a riscurilor unei resurgenţe a conflictului în lunile următoare”, a adăugat Biden.

După încetarea focului intrată în vigoare vineri între Israel şi Hamas, după zece zile de bombardamente şi tiruri de rachete, Joe Biden şi Antony Blinken dăduseră asigurări că ”soluţia cu două state”, israelian şi palestinian, este singura posibilă.

Comunicatele ce confirmă turneul lui Blinken în regiune nu menţionează însă acest subiect printre cele care vor fi abordate.

În prima etapă a turneului, Antony Blinken se va întâlni la Ierusalim cu preşedintele israelian Reuven Rivlin, cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu ministrul de externe Gabi Ashkenazi, a precizat Departamentul de Stat.

La Ramallah, în Cisiordania, Blinken va discuta cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi cu prim-ministrul Mohammed Shtayyeh. Oficialul american nu se va întâlni însă cu liderii din Fâşia Gaza, dat fiind că SUA consideră Hamas organizaţie teroristă şi nu au contacte directe cu liderii acesteia.

Secretarul de stat va ajunge apoi la Cairo, pentru întrevederi cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi şi cu ministrul de externe Sameh Shoukri, foarte implicaţi în medierea care a dus la încetarea focului între Israel şi Hamas.

Ultima etapă a turneului va fi Amman, unde Blinken va fi primit de regele Abdullah al II-lea şi se va întâlni cu omologul său Ayman Safadi, Iordania fiind, alături de Egipt, unul din puţinele state arabe care întreţin relaţii diplomatice de lungă durată cu Israelul.

Secretarul de stat va ajunge apoi la Cairo, pentru întrevederi cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi şi cu ministrul de externe Sameh Shoukri, foarte implicaţi în medierea care a dus la încetarea focului între Israel şi Hamas.

Israelul și Hamasul au încetat focul în Fâșia Gaza vineri, începând ora 2 dimineața (23:00 GMT joi), după 11 zile de conflict militar care s-a soldat cu peste 200 de morți, majoritatea palestinieni.

Armistițiul a fost anunțat joia trecută și avea la bază o propunere a Egiptului, care a promis că militanţii din Fâşia Gaza vor înceta să mai lanseze rachete dacă Israelul ar recurge la o încetare a focului. Informația a venit la o zi după ce președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să caute detensionarea situației și în mijlocul ofertelor de mediere dinspre Egipt, Qatar și Națiunile Unite.

 

×
Subiecte în articol: Ierusalim Israel palestina armistitiu
Parteneri
A fost stabilită cauza morţii pentru DJ Lalla
x close