Antena 3 CNN International News Securitatea din Ucraina confiscă telefoanele bloggerilor din Kiev care au postat imagini cu ultimul atac rusesc masiv. Ce riscă suspecții

Securitatea din Ucraina confiscă telefoanele bloggerilor din Kiev care au postat imagini cu ultimul atac rusesc masiv. Ce riscă suspecții

Serviciul de securitate ucrainean, SBU, a reacționat dur după ce pe rețelele de socializare au apărut fotografii și înregistrări video ale atacului rusesc cu rachete și drone asupra Kievului, atac desfășurat în noaptea de luni spre marți.

Securitatea din Ucraina confiscă telefoanele bloggerilor din Kiev care au postat imagini cu ultimul atac rusesc masiv. Ce riscă suspecții
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    17 Mai 2023   •   14:23

Imaginile respective arată explozii luminoase pe cerul capitalei ucrainene, în urma activării apărării antiaeriene.

Ucraina a comunicat că în atacul asupra Kievului au fost distruse șase rachete hipersonice rusești Kinjal, informație pe care Rusia a dezmințit-o. La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova pretinde că a distrus un sistem anti-rachetă PATRIOT folosit de ucraineni.

SBU susține că publicarea în spațiul public a imaginilor care surprind activitatea apărării antiaeriene a Kievului vine în ajutorul inamicului.

Citește și: Armele nucleare "invincibile" ale Rusiei au fost spulberate deasupra Kievului 

Astfel, SBU a declanșat proceduri penale împotriva a șase bloggeri din Kiev care au făcut fotografii și înregistrări video din care, potrivit oficialilor ucraineni, ar fi posibilă localizarea sistemelor de apărare antiaeriană.

"Serviciul de Securitate al Ucrainei a identificat șase rezidenți din Kiev care au difuzat ilegal informații despre activitatea forțelor de apărare aeriană în timpul atacului masiv al Rusiei asupra Kievului", a precizat SBU pe Telegram.

SBU: "În câteva minute, imaginile postate au ajuns pe canalele controlate de ruși"

"În noaptea de 16 mai, aceștia au făcut fotografii și videoclipuri neautorizate ale apărării aeriene ucrainene și le-au postat pe rețelele de socializare. Printre altele, ei au înregistrat rezultatele loviturilor rusești cu rachete de croazieră și balistice. În acest fel, ei riscă să dezvăluie locația și specificul sistemului de apărare aeriană ucrainean.

În câteva minute, aceste videoclipuri au fost preluate de numeroase canale Telegram și de instrumente de propagandă controlate de serviciile speciale ale statului agresor. Ocupanții ar putea folosi informațiile obținute în acest mod pentru a-și ajusta loviturile aeriene asupra capitalei Ucrainei", continuă postarea SBU.

Difuzarea neautorizată de informații în legătură cu forțele armate ucrainene este ilegală, în conformitate cu legea marțială care a fost instituită în țară după ce Rusia a invadat Ucraina, anul trecut.

CNN: "Rusia a avariat, probabil, fără să-l distrugă complet, un sistem PATRIOT folosit de ucraineni"

SBU precizat că a confiscat telefoane mobile și calculatoare aflate la domiciliile suspecților și că aceștia din urmă riscă până la opt ani de închisoare. 

De asemenea, SBU a comunicat că a blocat camerele de luat vederi online operate de mai multe societăți comerciale din capitală, care înregistraseră în mod automat activitatea apărării antiaeriene puse "la lucru" în timpul atacului rusesc de marți dimineață.

Un sistem anti-rachetă PATRIOT de fabricație americană a fost probabil avariat, dar nu distrus, cu această ocazie, potrivit estimărilor SUA, menționează CNN.

Atac rusesc cu rachete asupra Kievului, 16 mai 2023


 

×
Subiecte în articol: SBU bloggeri Kiev telefoane computere atac rachete
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close