Antena 3 CNN International News Armele nucleare "invincibile" ale Rusiei au fost spulberate deasupra Kievului | Ucraina anunță doborârea a șase rachete hipersonice Kinjal

Armele nucleare "invincibile" ale Rusiei au fost spulberate deasupra Kievului | Ucraina anunță doborârea a șase rachete hipersonice Kinjal

Atacul masiv efectuat de Rusia în Ucraina în noaptea de luni spre marți a implicat șase rachete hipersonice cu capabilitate nucleară "Kinjal", care au fost distruse.

Armele nucleare "invincibile" ale Rusiei au fost spulberate deasupra Kievului | Ucraina anunță doborârea a șase rachete hipersonice Kinjal
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    16 Mai 2023   •   10:06

Informația a fost distribuită de șeful Forțelor Armate Ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, și preluată de ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov.

"Încă un succes incredibil pentru Forțele Aeriene Ucrainene! Azi-noapte, apărătorii cerului ucrainean au doborât ȘASE rachete hipersonice rusești Kinjal și alte 12 rachete.

80-1-6=❌ teroriști ruși nu au nicio șansă să triumfe în Ucraina. Armele lor pot fi și trebuie să fie combătute de cele occidentale. Mulțumesc membrilor forțelor noastre aeriene și statelor partenere care au investit în siguranța aeriană a Ucrainei și a întregii Europe. Să învingem împreună", a scris ministrul ucrainean.

Citește și: Racheta Kinjal, pe care Rusia a declarat-o "invincibilă", a fost doborâtă de Ucraina

Este a doua oară când forțele Kievlui anunță că au distrus rachete rusești Kinjal, pe care Rusia le-a prezentat anterior drept "invincibile" și "de neoprit".

În urmă cu 10 zile, forțele aeriene ucrainene confirmau, în premieră, doborârea unei rachete hipersonice ruse deasupra Kievului, după ce inițial au dezmințit informațiile în acest sens de pe rețelele sociale și din presa internațională.

În operațiunea de neutralizare a rachetei hipersonice, ucrainenii au utilizat sistemele de apărare Patriot americane recent primite, potrivit The Guardian.

Întâlnire de gradul zero Kinjal - Patriot

Aceasta a fost prima utilizare cunoscută, de către Kiev, a sistemelor americane Patriot în conflictul militar care a urmat invaziei ruse.

Comandantul forțelor aeriene din Ucraina, Mikola Oleșciuk, a scris pe Telegram că racheta balistică de tip Kinjal a fost interceptată în timpul unui atac nocturn asupra zonei capitalei.

"Da, am doborât 'unicul' Kinjal. S-a întâmplat în timpul atacului din noaptea de 4 mai deasupra regiunii Kiev", a precizat oficialul militar ucrainean.

Potrivit acestuia, racheta Kh-47 a fost lansată de un avion MiG-31K de pe teritoriul rusesc și a fost interceptată de o rachetă lansată de sistemul Patriot.

Kinjal, racheta rusească de 10 ori mai rapidă decât sunetul

Kinjal ('Pumnal', în limba rusă, n.r.) este una dintre cele mai noi și mai avansate arme rusești.

Conform informațiilor din surse rusești, această rachetă balistică lansată din aer are o rază de acțiune de până la 2.000 de kilometri și zboară cu o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce o face greu de interceptat.

Este capabilă să transporte încărcături convenționale sau nucleare cu o putere între 5 și 50 de kilotone.

Combinația dintre viteza hipersonică și focosul puternic permite rachetelor Kinjal să distrugă ținte puternic fortificate, cum ar fi buncărele subterane sau tunelurile săpate în munți.

Armata ucraineană a recunoscut anterior că nu dispune de mijloace proprii pentru a intercepta aceste proiectile.

Ucraina a primit primul sistem cu rachete Patriot la sfârșitul lunii aprilie.

Kievul nu a menționat câte astfel de sisteme posedă, însă acestea au fost furnizate de Statele Unite, Germania și Olanda.

Germania a recunoscut că a trimis cel puțin un sistem Patriot, iar Olanda a declarat că a furnizat două.

Foto: Avion rus echipat cu rachetă Kinjal

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close